Duurzaamheidsprijs Wonen 2020

Gepubliceerd op 25 november 2020

Duurzaamheidsprijs Wonen 2020

Duurzaamheid is de toekomst. Steeds meer (af)bouwbedrijven realiseren zich dat en gaan daarom op zoek naar nieuwe, duurzame materialen en nieuwe manieren van werken. Het Voorlichtingsburo Wonen juicht deze ontwikkeling toe en reikt daarom jaarlijks de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen in twee categorieën uit. De jury was van mening de prijzen dit jaar uit te loven aan twee bedrijven die de duurzaamheid zoeken in het hergebruik van materialen. De prijs in de categorie Bouwen ging naar de demontabele woning van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Duurzaamheid in (af)bouw stimuleren

Om bedrijven in de interieur- en afbouwbranche extra te stimuleren zich te onderscheiden op het gebied van innovatie in combinatie met duurzaamheid, is het Voorlichtingsburo Wonen in 2013 gestart met het toekennen van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen. Deze prijs was in eerste instantie gericht op fabrikanten in de afbouwbranche. Maar zonder bouw geen afbouw en daarom wordt er sinds 2016 een tweede prijs beschikbaar gesteld voor de bouwbranche. Op deze manier wil het Voorlichtingsburo Wonen nog meer (af)bouwondernemingen aanmoedigen zich ook in Duurzaamheid te verdiepen.

Duurzaamheidsprijs Bouwen voor Bouwgroep Dijkstra Draisma

"Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft een woning ontwikkeld die demontabel is en daardoor snel gebouwd en afgebroken kan worden. De woning kan op een andere plek aan een nieuw leven beginnen of de onderdelen kunnen elders hergebruikt worden. De onderdelen zijn zo ontworpen dat ze volledig te demonteren zijn tot de oorspronkelijke materialen. Dit maakt recycling makkelijker, zorgt ervoor dat het afval tot een minimum wordt beperkt en dat er eigenlijk geen nieuwe materialen nodig zijn. In 2018 heeft Dijkstra Draisma, mede door haar duurzaamheidsaanpak, de prestigieuze ondernemers Koning Willem 1 prijs verkregen."

De prijsuitreiking

Op maandag 23 november 2020 werd de prijsuitreiking van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen gehouden. Dit jaar vond het congres in de Kloosterhoeve Harmelen plaats. 

 

In verband met de coronamaatregelen was een livestream tot stand gebracht waarmee vakgenoten en geïnteresseerden met hun eigen pc of tablet het congres konden volgen. De prijzen werden uitgereikt door de heer Bart Weijers, directeur van het Voorlichtingsburo Wonen.