Samen met lokale partners van Better Wetter ontwikkelen wij isolatiemateriaal van de 'sigarenplant' lisdodde. Een lokaal en natuurlijk product dat helpt de circulariteit van gebouwen verder te vergroten en bovendien de natuur versterkt: dubbel duurzaam!
De lisdodde heeft zelf al een isolerende werking. Dat komt doordat er aan de binnenkant van de steel kleine luchtkamers zitten. En lucht isoleert. Daarom bouwen wij onze huizen met spouwmuren en isolatiemateriaal. Dus het is eigenlijk heel logisch dat dit materiaal, wat lokaal groeit, ook wordt gebruikt als duurzaam isolatiemateriaal.
Naast dat de lisdodde als duurzaam isolatiemateriaal fungeert, zorgt de plant ook voor minder bodemdaling. Omdat de bodem niet verder inzakt, voorkomen we verdere CO2-uitstoot. Ook hebben veel planten en verschillende vogelsoorten baat bij de lisdodde als leefomgeving. Kortom: goed voor de natuur!
Lisdodde houdt woningen van de toekomst warm. Na maanden van testen en ontwikkelen zet Bouwgroep Dijkstra Draisma de volgende stap: zelf lisdodde telen. Op een paar kilometer van het kantoor in Dokkum investeren wij in 10 hectare grond, waarop we de productie van lisdodde in eigen beheer uitvoeren.
Het zelf verbouwen, verwerken en toepassen zien wij als een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. Het is één van de redenen waarom we investeren in lisdodde.
Een nieuw en innovatief bouwmateriaal ontwikkel je niet zomaar, maar wordt zorgvuldig getest. Het testen van lisdodde doen we onder andere in klimaatkamers waar we een buitentemperatuur van -10 graden nabootsen. Daarmee testen we de isolerende waarde.
Lisdodde als product is een goede bijdrage aan de circulaire economie. Daarnaast is het zeer geschikt voor het industriële bouwproces. Het product is een-op-een toepasbaar in plaats van fossiel isolatiemateriaal. Daarom kan lisdodde probleemloos worden opgenomen in ons productieproces. Zo kunnen we snelheid maken in de energietransitie.
Naast lisdodde experimenteren wij ook met andere biobased materialen zoals vlas, hennep en miscanthus. Hierin wordt de samenwerking gezocht met boeren die bereid zijn om dit te telen en mee te denken.
Hierdoor maken we de bouw circulair, slaan we CO2 op en besparen we stikstof. Door het gebruik van lokale biobased bouwmaterialen maken we onze woningen CO2 negatief. Omdat het biobased materialen zijn, is het mogelijk om deze terug te brengen tot een grondstof waar nieuwe materialen uit kunnen groeien. Zo is de cirkel rond.
In onze klimaatkamers in Dokkum wordt getest met lisdodde, vlas, hennep en miscanthus als isolatiemateriaal. Hier onderzoeken we onder andere de Rc waardes (isolerende waarde), vocht- en schimmelbestendigheid en inzakking. Het materiaal wordt in de spouw geblazen van testwanden.