Circulair bouwen is een belangrijk onderwerp voor Bouwgroep Dijkstra Draisma. We streven naar een leefbare wereld, nu en in de toekomst. We vertellen je meer over circulariteit, de spelregels, circulaire bouwmaterialen en bouwen met een positieve impact op de natuur. Op naar de duurzame toekomst.
Als duurzame bouwer geloven we dat circulair bouwen de toekomst heeft en zorgt voor een beter klimaat. Mede in samenwerking met partners ontwikkelen we circulaire bouwmaterialen en onderzoeken we de toepassing van (nieuwe) circulaire bouwmaterialen bij onze projecten in de woningbouw en utiliteitsbouw. We hechten veel waarde aan de toepassing van duurzame materialen waaronder gecertificeerd hout en circulair/ biobased bouwmateriaal. Uiteindelijk leidt dit tot een volledig circulaire bouw.
"Bouwen 100% circulair maken is een grote uitdaging, net als bijvoorbeeld de energietransitie. Ons streven is hierin: volledig circulair ondernemen, denken én doen."
De naam zegt het al, het draait om een cirkel. In een circulaire economie is er geen sprake meer van afval. Alles kan blijvend gebruikt worden. In de afbeelding hiernaast maken we duidelijk wat het verschil tussen de lineaire economie, de hergebruik economie en een circulaire economie. Circulariteit is een wijze om de economie te verduurzamen. Het begrip 'circulariteit' wordt vaak ten onrechte gebruikt om een recycling economie aan te duiden.
Bouwgroep Dijkstra Draisma werkt hard om die circulaire economie de norm te maken en te informeren over de toepassing van circulariteit. Door circulair bouwmateriaal te ontwikkelen passen we dit toe in de praktijk.
Als duurzame bouwer geloven we dat circulair bouwen de toekomst heeft en zorgt voor een beter klimaat. Mede in samenwerking met partners ontwikkelen we zelf circulaire bouwmaterialen en onderzoeken we de toepassing van (nieuwe) circulaire bouwmaterialen bij onze bouwprojecten in de woningbouw en utiliteitsbouw. We hechten veel waarde aan de toepassing van duurzame materialen waaronder gecertificeerd hout als circulair/ biobased bouwmateriaal. Uiteindelijk leidt dit tot een volledig circulaire bouw.
Als duurzame bouwer hebben we goed gekeken naar wat circulariteit is en hoe dit kunnen vertalen naar de bouw. Om dit zo simpel mogelijk te maken hebben we dit teruggebracht naar een viertal spelregels waar we onszelf aan houden. Hierdoor bouwen we zo circulair mogelijk.
We hebben meerdere circulaire producten ontwikkeld en projecten gerealiseerd. Ook onderzoeken we de toepassing van nieuwe circulaire bouwmaterialen. Toekomstgericht met het oog op duurzaamheid, want dat vinden we erg belangrijk.
Een voorbeeld van een circulair gebouw is It Swettehús, waar bijvoorbeeld oude koelcelwanden en spijkerbroeken gebruikt zijn om mee te isoleren en bouwen.