Industriële woningbouw is onvermijdelijk. Het is de enige wijze om seriematige woningbouw betaalbaar, beschikbaar en comfortabel te houden. Wij ontwikkelden daarvoor vijf jaar geleden DSS; een droogstapelsysteem voor grondgebonden woningen. Een bouwsysteem dat uitgaat van componenten die in onze eigen gevel- en dakenfabriek worden gemaakt en op de bouw in elkaar gezet. Waarbij het geheel meer is dan de som der delen.
We hebben op deze wijze ondertussen honderden woningen gerealiseerd en het systeem heeft zich ondertussen uitgebreid bewezen. Bewezen in kwaliteit, wooncomfort, energielasten en onderhoud. De componenten ontwikkelden we in de afgelopen jaren door en zijn nu ook beschikbaar voor de toepassing in appartementen. In Burgum realiseerden we het eerste gestapelde DSS woongebouw.
Tot 2030 zijn er een miljoen nieuwe woningen nodig. We zijn dan met ruim 18 miljoen Nederlanders. Van die 18 miljoen mensen wonen steeds meer mensen alleen in een huis, omdat meer mensen alleenstaand zijn en we met z’n allen steeds ouder worden. Dus behalve de vraag naar veel extra woningen is er vooral vraag naar kleinere betaalbare woningen.
Die woningen moeten betaalbaar en goed zijn. Betaalbaar in bouwkosten, maar ook in onderhoud en energielasten. Zodat de huurlasten en woonlasten betaalbaar blijven. Vanwege de woningnood is ook snelheid gewenst, minimale overlast en stikstofuitstoot en een circulaire woning. Voor deze complexe opgave heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma het droogstapelsysteem (DSS) ontwikkeld.
In de afgelopen jaren bouwden we veel van deze innovatieve woningen. Op veel plekken in Nederland is de grond schaars en duur, of wordt er specifiek naar kleinere woningen gevraagd; daarvoor onderzochten we of DSS ook voor appartementen ingezet kon worden, en met succes. Alle voordelen van het droogstapelsysteem zoals de betaalbaarheid, beheersbare kwaliteit, hoog comfort en lage lasten zijn toe te passen, ook voor gestapelde woningbouw.
Wij laten mensen zien welke mogelijkheden er zijn om Nederland te vergroenen. We zijn geen aannemer, maar een aanbieder van producten en diensten. Wij hebben de overtuiging dat wij als bouwbedrijf kunnen bijdragen aan een CO2 neutraal gebouwde omgeving, waardoor we een bewoonbare wereld kunnen achterlaten voor de volgende generatie. Wij willen investeren in een duurzame toekomst.
Na het succesvolle eerste gestapelde DSS project in Burgum zijn wij inmiddels gestart met de bouw van woongebouw Súderhiem in Drachten. Het gebouw bestaat uit 35 appartementen met in ieder appartement twee slaapkamers en een eigen balkon.
Dat is waar u op kunt rekenen bij DSS. Of het nou om grondgebonden bouw of hoogbouw gaat. Of u nu koopt of least. Wij spreken uw taal
en bieden een oplossing voor het vraagstuk. Wij bieden een gratis en vrijblijvend haalbaarheidsonderzoek op locatie. Middels een locatiestudie bekijken we de mogelijkheden. De locatie en programma van eisen (PVE)
kunt u als opdrachtgever bij ons aanleveren. We denken graag met u mee en kijken vooruit. Een seriematig, geïndustrialiseerd product betekent bij
Dijkstra Draisma niet dat u beperkt wordt in uw vrijheid. Wij bieden onder andere:
"Het is fijn dat de Bouwgroep ons ontzorgt door het hele proces van ontwerp tot en met realisatie op zich te nemen."
Het droogstapelsysteem is industrieel, flexibel en demontabel; drie termen die voor ons betekenen dat we onze woningen ontworpen hebben door integraal te denken en te engineeren. De onderdelen waaruit de woning is opgebouwd, de componenten, passen bij elkaar en vormen een geheel.
Elke component heeft een functie en een reden. Samengevoegd levert dit een product op waarvan de kwaliteit beheersbaar en constant is. Simpel gezegd: we maken dingen die deugen.
Vanaf het eerste initiatief tot aan de montage van de woningen maken wij gebruik van een BIM-model. Dit model hebben wij zo gemaakt dat het zelfs onze productiemachines in de fabriek kan aansturen. In onze volledig geautomatiseerde fabriek worden zelfs de kleinste schroefjes automatisch bijbesteld.
Onze woning is opgebouwd uit vaste componenten: vloeren, betonwanden, gevels, binnenwanden, badkamer, toilet en meterkast. De manier waarop we deze componenten configureren kan verschillen. Zo zijn wij in staat om met dezelfde componenten zes typologieën woningen te maken met een veelvoud aan variaties. En los van deze variaties kunnen wij de locatiespecifieke kwaliteiten eindeloos toevoegen aan de schil: kleuren steen, dakpannen, kozijnontwerp, dakkapellen, doorstekende kopgevels.
Demontabel bouwen is één van de kernwaarden om circulaire woningen te realiseren. Wij dragen zorg voor een woning waar de grondstoffen weer uit terug te winnen zijn of hergebruikt kunnen worden. Zo blijft de woning waardevol voor de toekomst.
Door te kiezen voor een procesaanpak zijn wij in staat om met meerdere opdrachtgevers en meerdere projecten een continue werkstroom te generen. Daarmee garanderen wij niet alleen een continu proces bij onze ketenpartners en onze eigen productie, maar geeft het onze opdrachtgever zekerheid op de lange termijn.
Wij bouwen elke dag een woning. Het hele jaar door. Dit vergt een hele andere aanpak van het transport en logistiek dan bij de traditionele bouw. We moeten op die ene dag, op precies het juiste tijdstip, de juiste hoeveelheid componenten ontvangen, in de juiste volgorde. Samen met onze logistieke partner zijn onze woningen afgepeld tot vervoerbare en hijsbare componenten.
Van elk project maken we kwaliteitsrapportages. We evalueren de montage, meten de luchtdichtheid, optimaliseren de montagehandelingen van de montageploeg, meten de geluidsproductie van de installaties, interviewen bewoners over het comfort van de woningen, evalueren het proces met de opdrachtgever en meten de energieopwekking van de woningen. Al deze informatie wordt gebruikt om het volgende project nog beter, efficiënter en mooier te maken.