Het is een poos geleden dat we een blog schreven voor Cobouw. Daar kunnen we diverse redenen voor bedenken, maar dat is zoeken naar een excuus. Dat gaan we niet doen. Het belangrijkste is dat biobased en circulair mainstream in de branche is geworden. Tenminste, dat is wat we denken.
Het is namelijk vooral in de acquisitie van projecten mainstream geworden, maar in de uitvoering ervan allerminst. De artist impressions en de tekeningen zijn vooral groener en natuurinclusiever geworden. Het verkoopmechanisme van de branche heeft biobased, circulair en de magische werking van de (hybride) warmtepomp als eerste ontdekt.
Helaas is de warmtepomp qua prestatie nog steeds vergelijkbaar met de feitelijke actieradius van de gemiddelde elektrische auto. WLTP is daar het zand in de ogen van de consument, net zoals de COP dat is in de warmtepompwereld. Jammer genoeg is de BENG-norm nog steeds op het niveau dat je met een luchtdichtheid (QV-10) van 0,6 traditioneel kunt blijven bouwen. En dat terwijl vier keer beter ook een prima haalbare norm zou zijn, plus daarmee de slecht presterende warmtepomp ook nog eens een stuk aantrekkelijker maakt.
Daarnaast helpt het voornemen van de overheid ook niet, gezien de huidige ontwikkelingen rondom de MPG die een averechts effect hebben op bouwen in hout. Nee, laten we het vooral blijven doen zoals we het deden en anderen de schuld geven van stikstofproblemen, trage vergunningen, weinig locaties, hoge bouwkosten en alle mogelijke disclaimers. Laten we kleine huisjes die veel te duur zijn een hippe naam geven en daarmee zorgen voor een oplossing voor een niet bestaand probleem.
De regelgeving verplicht ons jammer genoeg om veel duurder te bouwen dan noodzakelijk. In het buitenland zien we praktische voorbeelden van echte oplossingen en is minder sprake van invloed van de industrielobby. We gaan daar binnenkort voorbeelden van zien. Ondertussen blijven we gewoon koersvast op onze duurzame route. Niet omdat de overheid dat wenst, niet omdat het Acantus-arrest wordt opgelost, niet omdat houtbouw en echt biobased bouwen worden omarmd. Wél omdat we daar zelf iets van vinden.
Soms worden we omwille van de haalbaarheid toch gedwongen om traditioneel te realiseren en, eerlijk is eerlijk, dat doen we dan ook. Maar daar waar de intrinsieke motivatie de drijfveer is, kunnen we ons maximaal uitleven en realiseren we CO2-negatieve projecten die écht duurzaam zijn.