Nieuwbouw

Design & Build Zwembad, Dronten

januari 2019
februari 2020
In opdracht van:
Gemeente Dronten
In samenwerking met:
VenhoevenCS Amsterdam en Optisport

Design & Build zwembad

In opdracht van gemeente Dronten realiseerden we een spiksplinternieuw overdekt én gasloos zwembad in Dronten. Het nieuwe zwembad heeft de naam 'Burgemeester Aat de Jonge' zwembad gekregen en is gebouwd achter het bestaande zwembad 'Overboord'. Het is vernoemdnaar de inmiddels gepensioneerde burgemeester van Dronten. Door te kiezen voor een naastgelegen locatie, kon zwembad Overboord open blijven tot de nieuwbouw werd opgeleverd. Zo hoefde Dronten het niet lang zonder zwembad te doen!

 

Noemenswaardig is de bijzondere aanbestedingsvorm Design | Build | Maintain | Operate, waaronder dit project gerealiseerd is. Dit houdt in dat wij als inschrijvende partijen Bouwgroep Dijkstra Draisma en Optisport het ontwerp maken, het gebouw realiseren, voor 30 jaar onderhouden en minimaal 10 jaar exploiteren.

 

 

Ontwerp

Het nieuwe zwembad heeft een totale oppervlakte van 2940 vierkante meter. Daarmee is het bad niet veel groter, maar wel een stuk efficiënter ingericht dan het oude bad. Elke vierkant meter wordt optimaal benut! Naast een wedstrijdbad, instructiebad en peuterbadje bestaat het complex uit een prachtige centrale lobby met horecagedeelte.

 

Kenmerkend voor het ontwerp is het veelvuldig gebruik van glas in combinatie met strakke, zwartkleurige kozijnen. De antracietkleurige gevel bestaat uit verticale beplating die op sommige plekken wordt geaccentueerd met designplaat. Er zijn houten accenten aangebracht op de gevel, dit zorgt voor een vriendelijke en een natuurlijke uitstraling.

Balie centrale ruimte
Foto Imazzo
1
4
2
3
all electric

ALL-ELECTRIC

Het nieuwe zwembad in Dronten is uniek, omdat dit een van de meest duurzame zwembaden van Nederland is! Het gebouw is All-Electric en heeft geen gasaansluiting. Het zwembadwater wordt elektrisch verwarmd door middel van een luchtwarmtepomp. In combinatie met het plaatsen van zonnecollectoren en maximale isolatie van daken en wanden, zorgt dit voor duurzame energie opwekking. Niet alleen het water, maar ook de lucht wordt op een duurzame wijze verwarmd via een inblaassysteem.

 

Het ontwerp kreeg een GPR-score van maar liefst 9.2 op energie! Hiermee is een veel hogere score gerealiseerd dan de gevraagde 8,5. GPR staat voor Gemeentelijke praktijk richtlijn en een GPR-berekening neemt vijf modules onder de loep: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

EERSTE PAAL GESLAGEN

Op 7 januari 2019 sloeg wethouder Ton van Amerongen de eerste paal de grond in. “De realisatie van het zwembad is een mooie stap om de duurzaamheidsambitie inhoud te geven”, aldus sportwethouder Ton van Amerongen. Lees meer hierover in het nieuwsbericht.

Eerste paal
Oplevering

Oplevering en in gebruikname

In februari 2020 is het zwembad opgeleverd. Na meerdere testen met het zwembad is het dan zover en kunnen de eerste zwemmers gebruik maken van het gloednieuwe zwembad.

 

Voor de eerste bezoekers is het een mooie Valentijnsdag waarop ze kunnen zwemmen én een klein presentje krijgen in de vorm van een chocolade hart. Dit wordt ze aangeboden door de gemeente Dronten, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Damstra Installatie, Van Dorp en Optisport.