Wijkwarmte

Dijkstra Draisma bouwt niet alleen, maar levert en onderhoudt ook collectieve energievoorzieningen op wijkniveau.

 

Duurzaam bouwen is duurzaam omgaan met energie. Omdat we woningen en utiliteitsgebouwen al goed isoleren, richten we ons ook vooral op de energiebronnen.

Julianalaan By IMAZZO 14

Kleine collectieve systemen

Bouwgroep Dijkstra Draisma ontwikkelt ook 'kleine' collectieve systemen. Bij deze systemen wordt op één locatie duurzame warmte opgewekt door middel van warmtepompen. Deze warmte wordt via een lokaal warmtenet geleverd aan de woningen, op de afbeelding zie je het collectieve warmtesysteem bij de Julianalaan in Leeuwarden. Dit systeem voorziet 270 woningen van energie. 

GEOTHERMIE EN AARDWARMTE

Duurzaam bouwen is duurzaam omgaan met energie. Omdat we woningen en utiliteitsgebouwen al goed isoleren, richten we ons ook vooral op de energiebronnen. Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, biedt als energiebron enorm veel perspectief voor een duurzame toekomst. Wij investeren daarom ook in aardwarmte en richten ons hiermee op de plekken waar grote afnemers zijn geconcentreerd. Grote afnemers zijn scholen, ziekenhuizen, stadions en woonwijken.

 

Veel mensen weten dat de kern van de aarde erg heet is. Dus hoe dieper je graaft, hoe warmer het wordt. Dit geldt ook voor het water dat zich in de aarde bevindt. Wij lopen voorop naar een gasloze en fossielvrije toekomst, waarin we gebruik maken van schone en duurzame energie. Op een diepte van ruim twee kilometer ligt in de ondergrond warm water opgeslagen. De energie die is opgeslagen in dit warme water wordt geothermie of aardwarmte genoemd. 

Wijkwarmte Wielenpôlle

In de wijk 'Wielenpôlle' in Leeuwarden heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma tussen 2017 en 2019 meer dan honderddertig woningen verbeterd. Deze wijk wordt sindsdien door wijkwarmte van energie voorzien.