Lisdodde: circulair isolatiemateriaal

Samen met lokale partners van Better Wetter ontwikkelen wij isolatiemateriaal van de 'sigarenplant' lisdodde. Een lokaal en natuurlijk product dat helpt de circulariteit van gebouwen verder te vergroten en bovendien de natuur versterkt: dubbel duurzaam!

Circulair bouwmateriaal

Planten zorgen voor gezonde lucht in onze huizen. Maar wist u dat ze ons ook warm houden? Bouwgroep Dijkstra Draisma isoleert woningen met de bekende 'sigarenplant' lisdodde. Wij vinden het heel belangrijk om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Daarom zien we met lisdodde als bouwmateriaal een mooie kans. Een kans voor de energietransitie, omdat het ons helpt energie te besparen in woningen. Maar ook een kans voor de circulaire economie, omdat het een duurzaam lokaal bouwmateriaal is. Door het materiaal lokaal te verbouwen en te gebruiken stimuleren we de lokale circulaire economie. Samen met onze partners gaan we uitdagingen op het gebied van energie, klimaat en de circulaire economie aan.

Lisdodde: dubbel duurzaam!

De lisdodde heeft zelf al een isolerende werking. Dat komt doordat er aan de binnenkant van de steel kleine luchtkamers zitten. En lucht isoleert. Daarom bouwen wij onze huizen met spouwmuren en isolatiemateriaal. Dus het is eigenlijk heel logisch dat dit materiaal, wat lokaal groeit, ook wordt gebruikt als duurzaam isolatiemateriaal. 

 

Naast dat de lisdodde als duurzaam isolatiemateriaal fungeert, zorgt de plant ook voor minder bodemdaling. Omdat de bodem niet verder inzakt, voorkomen we verdere CO2-uitstoot. Ook hebben veel planten en verschillende vogelsoorten baat bij de lisdodde als leefomgeving. Kortom: goed voor de natuur! 

Isolatiemateriaal voor en door de natuur

Lisdodde houdt woningen van de toekomst warm. Na maanden van testen en ontwikkelen zet Bouwgroep Dijkstra Draisma de volgende stap: zelf lisdodde telen. Op een paar kilometer van het kantoor in Dokkum investeren wij in 10 hectare grond, waarop we de productie van lisdodde in eigen beheer uitvoeren.

 

Het zelf verbouwen, verwerken en toepassen zien wij als een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. Het is één van de redenen waarom we investeren in lisdodde. 

1024x574
1024x574

Lisdodde in ons industriële proces

Een nieuw en innovatief bouwmateriaal ontwikkel je niet zomaar, maar wordt zorgvuldig getest. Het testen van lisdodde doen we onder andere in klimaatkamers waar we een buitentemperatuur van -10 graden nabootsen. Daarmee testen we de isolerende waarde. 

 

Lisdodde als product is een goede bijdrage aan de circulaire economie. Daarnaast is het zeer geschikt voor het industriële bouwproces. Het product is een-op-een toepasbaar in plaats van fossiel isolatiemateriaal. Daarom kan lisdodde probleemloos worden opgenomen in ons productieproces. Zo kunnen we snelheid maken in de energietransitie.

Onderzoek door Bouwgroep Dijkstra Draisma

In onze klimaatkamers in Dokkum wordt getest met lisdodde als isolatiemateriaal. Hier onderzoeken we onder andere de Rc waardes (isolerende waarde), vocht- en schimmelbestendigheid en inzakking. De lisdodde wordt in de spouw geblazen van testwanden.

Tjeerd Veenhoven   - 1

Tjeerd Veenhoven

"Lucht isoleert, daarom bouwen wij de huizen met spouwmuren en isolatiemateriaal. Het leuke is dat deze plant uit zichzelf die eigenschappen al heeft. Dus het is eigenlijk heel logisch dat je dit materiaal dat lokaal groeit ook gaat gebruiken als een duurzaam isolatiemateriaal voor de toekomst."

 

Tjeerd Veenhoven - Industrieel ontwerper

Ernst Oosterveld   - 1

Ernst Oosterveld

''Omdat de bodem niet inzakt voorkomen we verdere CO2 uitstoot. Planten en verscheidende vogelsoorten zijn gediend bij die lisdodde als leefomgeving."

 

Ernst Oosterveld - Ecoloog Altenburg & Wymenga

Coen Verboom   - 1

Coen Verboom

''Als Bouwgroep Dijkstra Draisma vinden wij het heel belangrijk om bij te dragen aan een duurzame bouw en een duurzame toekomst. Daarom zien wij lisdodde als bouwmateriaal als een hele mooie kans.''

 

Coen Verboom - Bouwgroep Dijkstra Draisma Innovatie

Maryleen Blaauw  - 1

Maryleen Blaauw

''Door het materiaal lokaal te verbouwen en te gebruiken stimuleren we de lokale en circulaire economie en dat doen we met z'n allen.''

 

Maryleen Blaauw - Gemeente Noardeast-Fryslan en Dantumadiel

Wij werken samen met: