Woningverbetering 270 woningen Julianalaan en Breitnerstraat, Leeuwarden

juni 2020
juni 2021
In opdracht van:
Elkien
In samenwerking met:
Dorenbos Architekten

Woningverbetering 270 woningen aan de Julianalaan en Breitnerstraat

De woningen aan de Julianalaan en Breitnerstraat worden klaargemaakt voor de toekomst. In opdracht van Elkien gaan we de bestaande woningen onderhouden, verbeteren en energiezuinig maken. We verwijderen de CV-ketels en gasleidingen en sluiten de woningen aan op een collectief verwarmingssysteem. Omdat het gas uit de woningen verdwijnt worden de keukens voorzien van een elektrische aansluiting. 

Duurzame maatregelen

De woningen worden zowel van binnen als van buiten flink aangepakt.

Naast het verwijderen van de cv ketels en gasleidingen plaatsen we vier zonnepanelen per woning op het dak om de benodigde elektriciteit op te wekken. 

 

We vervangen de keuken, douche en toilet en er wordt er een mechanisch ventilatiesysteem aangebracht. De kozijnen worden vervangen door nieuwe kunststof kozijnen met triple(HR+++) glas. 

 

Het isoleren van de woning is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Het dak wordt bij-geïsoleerd en er wordt nieuwe dakbedekking aangebracht. Door al deze duurzame maatregelen en het plaatsen van zonnepanelen worden de woningen energieneutraal gemaakt.

Collectief warmtesysteem

De woningen worden aangesloten op een collectief warmte systeem. Bij dit innovatieve systeem wordt op één locatie duurzame warmte opgewekt door middel van warmtepompen. Deze warmte wordt via een lokaal warmtenet geleverd aan de woningen. De warmtepompen halen energie uit de buitenlucht om warm water te maken. Het warme water gaat via leidingen naar het boilervat in de keuken. De zonnepanelen zorgen voor de benodigde energie.

 

Het nieuwe verwarmingssysteem wordt aangesloten door installatiebedrijf INST. De energieprestatie van de woningen wordt door middel van monitoring gevolgd.

Afsluiting van het jaar 2020

15 december 2020

Op gepaste afstand stond het projectteam van Elkien en Bouwgroep Dijkstra Draisma stil bij de grootschalige woningverbetering aan de Julianalaan en de Breitnerstraat in Leeuwarden. Daar verduurzamen we 270 woningen van Elkien en sluiten ze aan op een volledig elektrisch verwarmingssysteem. In 2020 zijn er bij zo’n 120 woningen aan de Julianalaan kozijnen, badkamers, keukens, toiletten en plafonds vervangen. In het nieuwe jaar gaan we verder met de laatste 150.

 

BGDD heeft met Elkien een hele fijne ketensamenwerking waar we erg trots op zijn! In de afgelopen jaren hebben we al bijna duizend woningen voor ze verduurzaamd. 

Projectteam van Elkien en Dijkstra Draisma
Projectteam van Elkien en Dijkstra Draisma

Fasering

Gezien de omvang van het project zullen de werkzaamheden in drie fases worden uitgevoerd.

 

Fase 1: Julianalaan 72 t/m 114D

Fase 2: Julianalaan 44 t/m 70D en Breitnerstraat 26 t/m 52C

Fase 3: Julianalaan 116 t/m 138D en Breitnerstraat 2 t/m 24C

 

De eerste helft van de woningen is in 2020 verbeterd, de tweede helft volgt in 2021.

 

Modelwoning

Tijdens de werkzaamheden is de Julianalaan 48D ingericht als modelwoning. Hier kunnen de bewoners ervaren hoe hun woning er straks uit komt te zien.

 

In de modelwoning zijn ook de verschillende materialen voor de keuken, douche en toilet aanwezig waaruit de bewoners een keuze kunnen maken. Onze medewerkers zullen hier met regelmaat aanwezig zijn om vragen van bewoners te kunnen beantwoorden.

Modelwoning Julianalaan
Modelwoning Julianalaan