CIRCULAIR BOUWEN BIJ BOUWGROEP DIJKSTRA DRAISMA

Circulair bouwen

Meer weten over circulair bouwen?

CIRCULAIR BOUWEN

Voor Bouwgroep Dijkstra Draisma is circulair bouwen een belangrijk onderwerp. We streven naar een leefbare wereld, nu en in de toekomst. Hiervoor moeten we zorgen dat er met minder afval werken en zo zorgvuldig mogelijk om gaan met grondstoffen die we nodig hebben in de bouw.

 

Circulariteit is een breed begrip. Vaak wordt circulariteit gebruikt om aan te geven in welke mate een product goed is voor het milieu en waarom het aangeschaft moet worden.

 

We vertellen je graag wat meer over de betekenis en over hoe wij circulariteit toepassen bij Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Modelwoning BGDD met 92% circulaire gevels
Modelwoning BGDD met 92% circulaire gevels

WAT IS CIRCULARITEIT?

De naam zegt het al, het draait om een cirkel. Op dit moment leven we veelal in een hergebruik economie. We recyclen wel, maar tijdens de bouw komt nog ontzettend veel afval vrij.

 

In een circulaire economie is er geen sprake meer van restafval. Alles kan worden hergebruikt. In de afbeelding links maken we duidelijk wat het verschil is tussen (onze huidige) hergebruik economie en een circulaire economie. Circulariteit is een wijze om de economie te verduurzamen. 

Afbeelding circulariteit

CIRCULARITEIT BIJ BOUWGROEP DIJKSTRA DRAISMA

Als duurzame bouwer geloven we dat circulair bouwen de toekomst heeft en zorgt voor een beter klimaat. Mede in samenwerking met partners ontwikkelen we zelf circulaire bouwmaterialen en onderzoeken we de toepassing van (nieuwe) circulaire bouwmaterialen bij onze bouwprojecten in de woningbouw en utiliteitsbouw. We hechten veel waarde aan de toepassing van duurzame materialen waaronder gecertificeerd hout als circulair/ biobased bouwmateriaal. Uiteindelijk leidt dit tot een volledig circulaire bouw.

Industrieel bouwen

Door standaardisering en robotisering in onze fabriek kunnen de onderdelen in een andere functie of woning hergebruikt worden. Het geoptimaliseerde productieproces maakt het mogelijk om op een efficiënte manier woningen te produceren met een lage energievraag en minimale materiaalverliezen.

Robot
Demontabel bouwen   - 1

Demontabel bouwen

We hebben een eigen woning ontwikkeld die demontabel is en hierdoor snel gebouwd en afgebroken kan worden. Hierdoor kan de woning op een andere plek een nieuw leven krijgen of kunnen de onderdelen elders hergebruikt worden. De onderdelen zijn ook zo ontworpen dat ze volledig te demonteren zijn tot de oorspronkelijke materialen. Hierdoor wordt recycling makkelijker, reduceren we het afval en hoeven we eigenlijk geen nieuwe materialen te gebruiken.

Compleet bouwen  - 1

Compleet bouwen

Productie, gebruik en recycling hebben allemaal invloed op de circulariteit (materiaalverliezen, energie- en brandstof gebruik etc.). Door naar al deze stappen te kijken kan de circulariteit van een product bepaald en gecontroleerd worden. Circulair is pas écht circulair als plannen ook uitgevoerd worden. Door duidelijke afspraken te maken tijdens (en na) de bouw waarborgen we de circulariteit.

Meer weten?

Circulaire projecten

We hebben meerdere circulaire producten ontwikkeld en projecten gerealiseerd. Ook onderzoeken we de toepassing van nieuwe circulaire bouwmaterialen. Toekomstgericht met het oog op duurzaamheid, want dat vinden we erg belangrijk.

44 appartementen Spieghelstraat Alkmaar
44 appartementen Spieghelstraat Alkmaar
Swettehûs Leeuwarden
Swettehûs Leeuwarden
Campus Damwâld
Campus Damwâld
202 woningen Balistraten Leeuwarden
202 woningen Balistraten Leeuwarden

"Bouwen 100% circulair maken is een grote uitdaging, net als bijvoorbeeld de energietransitie. Ons streven is hierin: volledig circulair ondernemen, denken én doen."

Coen Verboom - Innovatie & Circulariteit

DE CIRCULAIRE ISOLATIEGEVEL  - 1

DE CIRCULAIRE ISOLATIEGEVEL

De isolatiegevel is volledig industrieel ontworpen en geproduceerd. De gevel bestaat uit circulair isolatiemateriaal genaamd cellulose. Deze cellulose wordt gefabriceerd vanuit afvalpapier (of ander natuurlijk materiaal) en kan uiteindelijk gecomposteerd en weer gebruikt worden voor nieuwe grondstoffen. De toevoegingen aan het materiaal zijn van biologische oorsprong en zijn natuurlijk afbreekbaar. De materialen komen deels van lokale ketens waardoor de herkomst is gegarandeerd en het transport wordt beperkt. Onze gevel is op dit moment 92% circulair. We zijn druk bezig om isolatiegevel 100% circulair te maken. 

DE DROOGSTAPELWONING (CIRCULAIRE WONING)   - 1

DE DROOGSTAPELWONING (CIRCULAIRE WONING)

Deze duurzame woning is binnen één dag opgezet, demontabel en vochtvrij. Alles geïndustrialiseerd en met een circulaire isolatiegevel uit eigen fabriek. Onze Droogstapelwoning is volledig herbruikbaar en verplaatsbaar. De woning is ontwikkeld in nauwe samenwerking met ketenpartners Betonson, Breman en Spaansen.

ISOLATIEMATERIAAL LISDODDE  - 1

ISOLATIEMATERIAAL LISDODDE

We ontwikkelen zelf duurzame en circulaire isolatiemateriaal uit natuurlijk materiaal. Ook onderzoeken we diverse nieuwe mogelijkheden om de circulariteit nog verder te vergroten. Een voorbeeld hiervan is om uit Lisdodde isolatiemateriaal te winnen.