Restauratie

Bouwgroep Dijkstra Draisma is jarenlang gespecialiseerd in de professionele restauratie van monumenten. Met kennis en ervaring in dit specifieke vak herstellen wij met veel passie historische panden. Onze vakmensen herstellen, versterken en revitaliseren met oog voor de mens. Zodra je niet ziet dat wij hebben gerestaureerd, is ons doel behaald. Het in ere herstellen van een pand.

Restauratie
Gecertificeerd
Gecertificeerd
Gecertificeerd
Gecertificeerd
Lid
Lid
Lid
Lid

Bent u benieuwd naar onze projecten?

Het in stand houden van ons monumentaal erfgoed

Een nieuwe bestemming creëren voor een oud gebouw. Of een monumentaal pand in oude glorie herstellen. Bij restauratie gaat het om historisch verantwoorde ingrepen, veelal in combinatie met inwendige modernisering. Dat het een vak apart is, daar zijn wij ons van bewust. Daarom hebben wij medewerkers met specifieke kennis van restauratiewerkzaamheden en jarenlange ervaring in dienst. Zij passen bij iedere specifieke situatie de beste oplossing toe door, samen met u, te luisteren naar het monument. Het resultaat? Een restauratie waar bij je niet kan zien wat ‘oud’ en wat ‘nieuw’ is en waarbij zoveel mogelijk ‘oud’ behouden wordt. Niet voor niets dragen wij de naam restauratie én instandhouding. Een compliment aan ons monumentaal erfgoed.

 

ERB-erkend

Wij zijn een Erkend Restauratie Bouwbedrijf door de toekenning van het ERB-certificaat voor Hoofdaannemers als tweede bedrijf in Noord-Nederland. Lees meer.

Koning Willem-Alexander bracht een werkbezoek aan Middelstum

Het bezoek stond in het teken van het door aardbevingen getroffen Gronings erfgoed.

 

Tijdens het werkbezoek sprak de Koning met particuliere eigenaren, vakmensen en deskundigen over oplossingen voor herstel en versterking van het erfgoed. Onze collega Jan Willem Zuidema nam deel aan het rondetafelgesprek als Bouwkundig verstevigingsspecialist. De belangrijke boodschap die vanuit de erfgoedprofessionals is uitgedragen ging onder andere over subsidiestromen en enthousiasmeren en opleiden van nieuwe vakkrachten.

 

Wij zijn veel actief in deze omgeving, we verbouwen, verduurzamen en maken erfgoedpanden aardbevingsbestendig.

 

Samen sterk voor een veilig Groningen!

een vak apart

Restaureren is een vak apart, daar zijn onze specialisten zich elke dag van bewust. Onze medewerkers hebben specifieke kennis van restauratiewerkzaamheden en jarenlange ervaring. Het werken aan monumenten vraagt -naast kennis van technieken en materialen- om een groot aanpassingsvermogen. Dit zodat tijdens onverwachte omstandigheden in goed overleg met opdrachtgever de juiste keuzes gemaakt worden om een gebouw zo goed en mooi mogelijk te restaureren. Deze afstemming is tijdens het hele uitvoeringstraject van groot belang. Daarnaast werken we met vaste onderaannemers, zodat we  weten dat de benodigde kwaliteit geleverd wordt.

 

Restaureren combineren we steeds vaker met herbestemmen, versterken of een verbouw. Daar zit de kracht van ons bedrijf, we hebben de mogelijkheden om zowel grotere als kleinere restauratiewerken te combineren met andere afdelingen binnen Dijkstra Draisma. De restauratiespecialisten blijven nauw betrokken bij monumentale objecten.

Rijksmonumentale woning Stationslaan, Loppersum

In Groningen hebben we last van aardbevingen. De Groningse gemeente Loppersum ligt middenin het aardbevingsgebied. Bijna elk gezin in Loppersum heeft last van de schade die de bevingen met zich meebrengen. De Rijks monumentale woning aan de Stationslaan is een van de eerste woningen uit Loppersum dat aardbevingsbestendig is gemaakt.  

 

In opdracht van een particuliere opdrachtgever uit Loppersum is het project samen met onze bouwteampartners; Adema Architecten, Nationaal Coördinator Groningen, ARUP, W2N constructeurs en Damstra Installatietechniek gerealiseerd.

Borg Rusthoven in Wirdum werd een meter opgetild om het aardbevingsbestendig te maken

De Borg uit 1686, met een gewicht van 536.000 kilo, werd stukje bij beetje opgetild zodat de oude vloer kon worden vervangen door een betonvloer van ca. dertig centimer dik. Met stapjes van tien tot twaalf centimeter werd het oude pand opgevijzeld.

 

De borg wordt met een betonplaat, inclusief kelder, opgevijzeld op buispalen. Hieronder wordt een nieuwe funderingsplaat aangebracht, waar de borg op terug gezet wordt. Nadien is er nagenoeg niets van de ingreep zichtbaar.

 

Tussen de funderingsplaat en de borg komen de isolatoren die de beweging van de aardbeving dempen. Het pand staat dan op zogenaamde ‘sliders’, waardoor het in het geval van een aardbeving 100mm vrij kan bewegen en toch weer terug komt in zijn oorspronkelijke positie. Het doel met deze demping is om een vergelijkbare belasting te krijgen als de windbelasting. De isolatoren zullen worden geleverd door Maurer Söhne, welke ook de seismische engineering zal doen om de juiste isolator te bepalen voor de borg.

 

"Het grootste compliment dat je kunt krijgen bij restauraties is als mensen na afloop je werk niet kunnen zien omdat het oorspronkelijk lijkt."

Minze Vries - voorman restauratie bij Dijkstra Draisma

H. Nieland verstopte een ijzeren doosje onder de keukenvloer van borg Rusthoven, met daarin twee brieven en een heleboel postzegels. Foto: Janna Bathoorn
H. Nieland verstopte een ijzeren doosje onder de keukenvloer van borg Rusthoven, met daarin twee brieven en een heleboel postzegels. Foto: Janna Bathoorn

Brieven uit 1896 gevonden onder keukenvloer van Borg in Wirdum

Bij het restaureren van oude panden stuit je zo nu en dan op iets bijzonders. Zo vonden onze collega's bij het werken aan de Borg Rusthoven in Wirdum brieven uit 1896 onder de keukenvloer.

 

Verborgen onder de keukenvloer van Borg Rusthoven in Wirdum lagen meer dan honderd jaar lang twee brieven en een stapeltje postzegels. Timmerman H. Nieland verstopte het blikje, ter grootte van een brillendoosje, in 1896 onder de vloer. De vloer werd verwijdert vanwege de restauratie werkzaamheden. Daar stuitten de medewerkers op een blikje. Hieruit kwamen zo’n veertig uitgeknipte postzegels tevoorschijn. Samen met twee vergeelde briefjes die zo broos zijn dat ze bijna verkruimelen wanneer ze worden aangeraakt.

Duurzaamheid en restaureren

Je zou kunnen denken dat het niet samen gaat: duurzaamheid en restaureren. Maar zowel op klein- als grootschalig gebied kan restaureren een grote invloed hebben op verduurzaming. Hoe meer je restaureert, hoe meer je kiest voor oude en ‘goede’ materialen. In combinatie met moderne toepassingen helpt het mee in het verduurzamen van boerderijen, landgoederen, kerken en rijks – of gemeentelijke monumenten. Een goed voorbeeld hiervan is de restauratie en verduurzaming van de rijksmonumentale boerderij Enne Jans Heerd op de eeuwenoude wierde Maarhuizen. Waar deze boerderij vroeger een agrarische bestemming had, is deze nu herbestemd tot een openbare plek voor cultuur- en natuurbeleving.

Restauratie en herbestemming rijksmonumentale boerderij Enne Jans Heerd, Maarhuizen
Restauratie en herbestemming rijksmonumentale boerderij Enne Jans Heerd, Maarhuizen

Contact

Wilt u weten wat wij als gecertificeerd aannemer voor uw monumentaal bezit kunnen betekenen neem dan gerust eens contact met ons op.

Jan Willem Zuidema, Teamleider Restauratie

Teamleider restauratie

Jan Willem Zuidema, Teamleider Restauratie