Design & Build

Sporthal De Koel, Borger

maart 2024
december 2024
2885 m²
In opdracht van:
Gemeente Borger-Odoorn
In samenwerking met:
AGS Architects
Voorlopig ontwerp sporthal de Koel (AGS Architects)
Voorlopig ontwerp sporthal de Koel (AGS Architects)

Nieuwbouw Design & Build sporthal de Koel, Borger

In opdracht van de gemeente Borger-Odoorn realiseren wij sporthal de Koel in Borger. De gemeenteraad heeft afgelopen najaar besloten dat de sporthal vervangen kan worden. Na dit startsein is een aanbestedingsprocedure gestart. Na de aanbestedingsprocedure is het ontwerp en plan van Bouwgroep Dijkstra Draisma naar voren gekomen als het plan dat het beste aansluit bij de wensen en behoeften van de nieuwe sporthal. Het team dat de duurzame en multifunctionele sporthal gaat bouwen bestaat, naast BGDD, uit: AGS Architects, Iv-Bouw, DRS installatietechniek en Ingenieursburo Meijer & Joustra

 

 

Volwaardig sportcomplex

Sporthal De Koel bestaat uit een volwaardige sportzaal die voldoet aan de eisen van het NOC*NSF. Door toepassing van flexibele scheidingswanden is de zaal op te delen in drie zaaldelen. De uitschuifbare tribunes bestaan ook uit drie delen. Verder bestaat de sporthal uit een horeca gedeelte met keuken en kantine, een multifunctionele ruimte en zes kleedkamers.

 

De hoofdentree ligt op de eerste verdieping. Alle gebruikers en toeschouwers komen hierdoor langs of door de kantine. Om de sporthal voor iedereen toegankelijk de houden is het gebouw voorzien van een lift.

 

Voorlopig ontwerp sporthal de Koel (AGS Architects)
Voorlopig ontwerp sporthal de Koel (AGS Architects)
Voorlopig ontwerp sporthal De Koel (AGS Architects)
Voorlopig ontwerp sporthal De Koel (AGS Architects)

Duurzaamheid en circulariteit

Voor de realisatie van de nieuwe sporthal moet eerst de oude sporthal gedemonteerd worden. We inventariseren de materialen die vrijkomen bij het demonteren van de sporthal, met als doel dat het overgrote deel van de materialen een nieuwe bestemming krijgt. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het verwerken van de oude sportvloer als wandafwerking in de kantine. Ook bij het toepassen van nieuwe materialen zal worden gekeken naar de herkomst van de materialen en hun impact op het milieu. Daarnaast wordt de sporthal all-electric, met de ambitie om een energieneutraal sportcomplex te realiseren. 

 

 

Bewezen samenwerking

De sporthal in Borger is één van de vijf sportaccommodaties die we in samenwerking met AGS Architects hebben opgepakt. Met nog vier projecten in DokkumTexel, Groote Veen en Almere heeft deze samenwerking zich veelvuldig bewezen. De bouw van sporthal De Koel gaan wij dan ook met het volste vertrouwen tegemoet.

Foto: sporthal Texel, Den Burg
Foto: sporthal Texel, Den Burg

Voortgang van de bouw

Maart 2024  - 1
Maart 2024  - 2

Maart 2024

De vloerplaten worden op hun plek gelegd. 

Startsein voor sloop en bouw sporthal De Koel

31 januari 2024

We zijn los! Vandaag gaven wethouder Ankie van Tongeren en Dirk Jan de Rouwe van BGDD het startsein voor de sloop en nieuwbouw van sporthal De Koel in Borger. De kinderen van de omliggende basisscholen mochten de impressies van de nieuwe sporthal inkleuren. Het onthullen van de doeken was het symbolische startsein de realisatie van het nieuwe sportcomplex. 

In opdracht van de Gemeente Borger-Odoorn realiseren wij sporthal de Koel in Borger. Voor de realisatie moet eerst de oude sporthal gedemonteerd worden. Hierbij worden zoveel mogelijk onderdelen hergebruikt voor het nieuwe sportcomplex. Denk hierbij aan de oude sportvloer als wand in de kantine of de gangen. Ook bij het toepassen van nieuwe materialen houden we rekening met de herkomst van de materialen en hun impact op het milieu. De sporthal wordt all-electric, met de ambitie om een energieneutraal sportcomplex te realiseren.

Ondertekening overeenkomst nieuwbouw sporthal de Koel

26 april 2023

Vandaag zet de gemeente Borger-Odoorn een belangrijke stap op weg naar de realisatie van de nieuwbouw van sporthal de Koel in Borger. Wethouder Huijing – van Tongeren en algemeen directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma tekenden vandaag de overeenkomst voor het ontwerp en de bouw van deze nieuwe sporthal.