Nieuwbouw

Opwierde Zuid, 233 aardbevingsbestendige woningen, Appingedam

mei 2019
december 2020
Appingedam
In opdracht van:
Woongroep Marenland
In samenwerking met:
Van Manen & Zwart

TOEKOMSTBESTENDIG WONEN

Na een grote sloop van 233 woningen in de wijk Opwierde-Zuid, bouwen we in opdracht van Woongroep Marenland 69 koopwoningen en 115 huurwoningen. Daarnaast komen er nog 49 woningen buiten de wijk, deze komen in de wijken Opwierderweg, Patrimoniumstraat en de Focco Ukenalaan. 

 

Het aanbod bestaat uit gezinswoningen en levensloopbestendige woningen voor zowel kleinere huishoudens als senioren. Daarnaast zijn de woningen aardbevingsbestendig, gasloos en zéér energiezuinig. Dit alles maakt dat de woningen zowel veilig, duurzaam als toekomstbestendig zijn. 

 

AARDBEVINGSBESTENDIG

Samen met de bewoners en huurders heeft Woongroep Marenland drie marktpartijen uitgenodigd om een plan op te stellen voor de nieuwbouw van de aardbevingbestendige woningen. Ruim negentig procent van de stemmers koos ons plan. Samen met Woongroep Marenland en de bewoners werd er bepaald hoe hun huizen en buurten er precies uit moesten zien. 

 

Lees hierover meer in het nieuwsartikel.

 

BOUWEN VOOR DE SLOOP UIT

Het bijzondere aan deze nieuwbouw is het zogenaamde ‘bouwen voor de sloop uit’. In de wijk Opwierde-Zuid worden 233 woningen gesloopt en 184 nieuwe woningen teruggebouwd. De 49 woningen die hier minder worden teruggebouwd, worden buiten de wijk gebouwd aan de Opwierderweg, Patrimoniumstraat en Focco Ukenalaan.

Hierdoor hoeven bewoners uit de wijk maar één keer te verhuizen!

 

De 24 nieuwe woningen aan de Focco Ukenalaan zijn ondertussen klaar. De eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen.

 

VIEREN VAN DE BOUW

Vrijdag 20 september vierden wij samen met opdrachtgever Woongroep Marenland en de toekomstige bewoners de bouw van nieuwe huurwoningen in Appingedam. Dat gebeurde op de vier verschillende locaties, waarvan drie door Bouwgroep Dijkstra Draisma worden gebouwd.

 

Bekijk hier het artikel: ' Samen met toekomstige bewoners bouw van 97 huurwoningen in Appingedam gevierd'

 

Meer informatie over de versterking, nieuwbouw en aardbevingsbestendig maken van woningen in de gemeente Appingedam is te vinden op www.appingedamversterkt.nl

VOORTGANG

  - 1
  - 2
  - 3

17-4-2020 - De eerste verdiepingsvloer is gelegd van bouwnummer 1 t/m 8.

  - 1
  - 2

In de wijk Opwierde-zuid is men volop bezig met de sloop van 233 woningen. Vrijdag 6 maart 2020 is gestart met het aanbrengen van de eerste heipalen voor de nieuw te bouwen aardbevingsbestendige woningen.

 

Buiten de wijk, aan de Focco Ukenalaan, Patrimoniumstraat en de Opwierderweg, bouwen wij 49 woningen terug. De 24 nieuwe woningen aan de Focco Ukenalaan zijn inmiddels klaar. De eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen.

open huis 1
open huis 2

OPEN HUIS

Twee van de reeds gebouwde woningen aan de Focco Ukenalaan konden op 8 januari tijdens een open huis bezocht worden door de toekomstige huurders en kopers. Woongroep Marenland, Bouwgroep Dijkstra Draisma en Nationaal Coördinator Groningen organiseerden het open huis om op een praktische manier informatie te geven aan de toekomstige bewoners. Op deze manier werden huurders en kopers in de gelegenheid gesteld om te kijken hoe de huizen worden opgeleverd en wat de opties zijn. Tevens waren er van alle partijen contactpersonen aanwezig om vragen te beantwoorden.