Nieuwbouw

Opwierde-Zuid, 233 aardbevingsbestendige woningen, Appingedam

mei 2019
januari 2022
Appingedam

TOEKOMSTBESTENDIG WONEN IN OPWIERDE-ZUID

De wijk Opwierde-Zuid is helemaal opnieuw ingericht. Na een grote sloop van 233 woningen, bouwden we in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen 69 koopwoningen en in opdracht van Woongroep Marenland 115 huurwoningen. De woningen zijn, in het kader van het versterkingsprogramma, duurzaam, aardgasvrij en aardbevingsbestendig gebouwd. Daarnaast zijn de woningen zeer goed geïsoleerd en beschikken ze over een warmtepomp om de woning te verwarmen. Ook het terrein is aangepakt, zo is de wijk ruimer opgezet, is er meer ruimte voor groen, waterpartijen en parkeren.   

 

Inmiddels zijn alle woningen opgeleverd, dit vierden we op donderdag 19 mei met de bewoners. 

 

 

Boven Het Noorden: Anouk Mos Fotografie
Boven Het Noorden: Anouk Mos Fotografie

Een stevig plan

Samen met de bewoners en huurders heeft Woongroep Marenland drie marktpartijen uitgenodigd om een plan op te stellen voor de nieuwbouw van de aardbevingsbestendige woningen. Ruim negentig procent van de stemmers koos ons plan. Onder het motto ‘Samen maken we de wijk” is vervolgens met Woongroep Marenland en de bewoners bepaald hoe hun huizen en buurten er precies uit moesten gaan zien.

 

Het aanbod bestaat uit gezinswoningen en levensloopbestendige woningen voor zowel kleinere huishoudens als senioren. Daarnaast zijn de woningen aardbevingsbestendig, gasloos en zéér energiezuinig. Dit alles maakt dat de woningen zowel veilig, duurzaam als toekomstbestendig zijn.

Project afgerond: tijd voor een feestje!

19 mei 2022

Op 19 mei werd met het planten van een boom aan de Plataanlaan in Opwierde-Zuid het project gemetselde woningen op feestelijke wijze afgerond. Alle bewoners hebben inmiddels de sleutel van hun nieuwe woning en ook de straten en het groen zijn opnieuw ingericht. De bewoners van de wijk werden daarom getrakteerd op een barbecue.

SLEUTELOVERDRACHT LAATSTE HUURWONING PROJECT IN OPWIERDE-ZUID

20 januari 2022

Op 20 januari heeft de laatste familie de sleutel van hun nieuwe woning gekregen en daarmee zijn alle 115 huurwoningen opgeleverd. De woningen zijn aardbevingsbestendig, gasloos en zeer energiezuinig. Deze laatste woning is wat later opgeleverd dan de rest van de woningen, omdat deze woning in een blok met koopwoningen zit.

Laatste sleuteloverdracht koopwoningen in Appingedam

28 januari 2022

Vandaag werd de blauwe loper uitgerold in Appingedam. Ook de bewoners van de laatste koopwoningen kregen deze week hun sleutels in handen. Alle 233 woningen zijn nu opgeleverd.

 

 

Laatste gevelelement

September 2021

Deze week is het laatste gevelelement in Opwierde-Zuid geplaatst. Dit was goed te zien door de kleurrijke vlaggetjes en de namen van de werklieden die op de gevels zijn geschreven. We gaan nu verder met het plaatsen van de daken, het metselwerk en de verdere afwerking van de woning.

Naar verwachting leveren we de laatste woningen begin 2022 op.

Hoogste punt fase 2
19 maart 2021
Na de oplevering van de eerste 86 woningen van fase 1 is vandaag het hoogste punt van fase 2 bereikt. 
Na de oplevering van de eerste 86 woningen van fase 1 is vandaag het hoogste punt van fase 2 bereikt. 

Timelapse video:

1024x574

Het resultaat van fase 1

Februari 2021

De woningen van fase 1 zijn zo goed als afgerond. De woningen zijn klaar voor oplevering. De foto's geven een goed beeld van de verschillende architectuurstijlen die samen met de bewoners tot stand zijn gekomen. De verschillende stijlen vormen een samenhangend geheel in de wijk. 

"Het is ontzettend leuk en uitdagend om samen met de bewoners een plan te maken voor hun nieuwe woning én wijk. Samen ontwerpen we de plattegrond en help ik bij keuzes voor bijvoorbeeld de keuken, badkamer, binnendeuren en stoffering. Zo maken we de nieuwe woning helemaal naar de eigen smaak.
Het geeft mij voldoening als bewoners enthousiast en tevreden zijn over de nieuwe woning, daar doen we het voor!"

Geertje Stoker, Bewonersconsulente bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Bewonerscommunicatie

Voorafgaand aan de sloop zijn een aantal bewoners verhuisd naar woningen buiten de wijk of naar wisselwoningen van Woongroep Marenland of Nationaal Coördinator Groningen. Om dit traject in goede banen te leiden is communicatie van groot belang.

 

Onze bewonersconsulentes zorgen ervoor dat, in samenwerking met de bewonersconsulenten van Woongroep Marenland en NCG, de bewoners continue op de hoogte worden gebracht van de vorderingen. Zo voeren zij persoonlijke gesprekken met de bewoners, organiseren diverse kijkmomenten en hebben zij de organisatie van de verhuizing naar de tijdelijke woningen verzorgd.

Eerste bewoners ontvangen sleutel

16 september 2020

Het complexe project startte in januari 2020 met de sloop en nieuwbouw van 233 woningen. Negen maanden na de sloop van de eerste woningen in Opwierde-Zuid in Appingedam ontvingen woensdag 16 september de bewoners de sleutel van hun nieuwe woning. 

 

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga, NCG-directeur Peter Spijkerman, directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma en directeur-bestuurder Gerke Brouwer van Woongroep Marenland overhandigden symbolisch een sleutel aan de nieuwe bewoners.

Kijkmoment

4 juli 2020

Op zaterdag 4 juli 2020 is een kijkmoment op de bouwplaats voor huurders en eigenaren van fase 1 georganiseerd. In kleine groepen, met inachtneming van de coronamaatregelen, zijn rondleidingen over de bouwplaats gegeven. Tijdens de rondleiding is uitleg gegeven over het bouwproces en kon in een aantal nieuwe woningen worden gekeken. De reacties waren erg positief!

Ervaring Meneer de Vries

Beukenlaan 15 Appingedam

Eind oktober 2020 kregen meneer en mevrouw de Vries de sleutels van hun nieuwbouwwoning in Appingedam. Bijna 40 jaar woonden zij in hun oude koopwoning die gesloopt moest worden vanwege de versterkingsopgave in het aardbevingsgebied. Dit kwam voor de familie de Vries op een goed moment. Aan hun eigen woning moest veel gebeuren én zo konden ze meteen kiezen voor een toekomstbestendige woning.

"Eerst keken we erg op tegen het verhuizen en de nieuwe woning, maar nu ben ik heel blij. Het ziet er mooi ruim en licht uit en het is lekker warm. Als de verhuizing ook achter de rug is en alles is uitgepakt, dan gaan we echt genieten!"

Familie Windt, nieuwe bewoners aan de Focco Ukenalaan

Bouwen voor de sloop uit

Bijzonder aan dit sloop/nieuwbouwtraject is het zogenaamde ‘bouwen voor de sloop uit’. In de wijk Opwierde-Zuid zijn 233 woningen gesloopt en 184 nieuwe woningen teruggebouwd. De 49 woningen die hier minder worden teruggebouwd, zijn als eerste weer nieuw gebouwd buiten de wijk, aan de Opwierderweg, Patrimoniumstraat en Focco Ukenalaan. Hierdoor hoeven deze bewoners uit de wijk maar één keer te verhuizen.

 

Op woensdag 8 januari 2020 zijn door Woongroep Marenland en Bouwgroep Dijkstra Draisma tijdens een open huis twee nieuwe, gasloze en aardbevingsbestendige woningen aan de Focco Ukenalaan open gesteld voor de bewoners. Veel bewoners die een soortgelijke woning krijgen grepen dit moment aan om een kijkje te nemen. Zo kregen ze een goede indruk van de wijze waarop hun nieuwe huis wordt ingedeeld, hoe het wordt opgeleverd en welke keuzes ze nog kunnen maken.

Meer informatie over de versterking, nieuwbouw en aardbevingsbestendig maken van woningen in de gemeente Appingedam is te vinden op www.appingedamversterkt.nl.