Nieuwbouw kindcentrum Ten Boer

oktober 2019
oktober 2020
Ten Boer
3064 m²
In opdracht van:
Gemeente Groningen
In samenwerking met:
TenW architecten adviseurs

Nieuwbouw duurzaam kindcentrum Ten Boer

In opdracht van de gemeente Groningen hebben wij het nieuwe kindcentrum in Ten Boer gebouwd. Aan dit project werkten wij samen met TenW architecten adviseurs, Installatie BAM Bouw en Techniek, Ingenieurs- en adviesburo Technion B.V., Pieters Bouwtechniek en ABCNova.

 

Het kindcentrum biedt de ruimte aan de scholen OBS De Huifkar, CBS De Fontein en kinderopvang Kids2b. Ook het sociaal team WIJ ten Boer (voormalig De Deel) heeft een spreekruimte gekregen in het gebouw.

 

Aardbevingsbestendig

Het nieuwe kindcentrum is aardbevingsbestendig gebouwd. Het gebouw is opgebouwd uit een versterkt staalskelet met hieromheen HSB gevelelementen. De staalconstructie is terug te zien in de gevels. Het metselwerk steekt op deze plaatsen naar voren. 

 

Aan de buitenkant lijkt het gebouw te zijn gemetseld. In werkelijkheid zijn er gezaagde bakstenen / steenstrips toegepast die op speciale isolatieplaten zijn gelijmd. 

Duurzaam karakter

Het pand is volledig gasloos en aardbevingsbestendig. Energie wordt opgewekt uit zonnepanelen. Het dak op de 1e en 2e verdieping van het gebouw is volledig bedekt met zonnepanelen. Hiermee is het een bijna energieneutraal gebouw geworden. Het gebouw voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B.

Oplevering Kindcentrum Ten Boer

1 oktober 2020

Exact één jaar na de start van de bouw in 2019, is op 1 oktober 2020 het Kindcentrum Ten Boer opgeleverd. Ondanks dat de afgelopen maanden in het teken stonden van het coronavirus, is de planning gehaald. Op gepaste afstand en onder het genot van een gebakje is het gebouw door onze projectleider Jelle Teun Terpstra (rechts) overgedragen aan de opdrachtgever Thijs Stam van de Gemeente Groningen.

Inmetselen verhalenkist

15 juni 2020

Maandag 15 juni mochten de toekomstige leerlingen van het nieuwe Kindcentrum Ten Boer hun kist met verhalen inmetselen. Samen met een van onze uitvoerders hebben ze de goedgevulde kist een plekje gegeven onder de trap. Lees ook het nieuwsbericht over deze bijzondere middag.

Hoogste punt

9 april 2020

Onlangs is het hoogste punt van Kindcentrum Ten Boer bereikt. De opdrachtgever trakteerde daarom alle werknemers op heerlijke puddingbroodjes. Deze week is ook gestart met het aanbrengen van de isolatie op de HSB gevel. Op deze isolatie worden vervolgens weer de steenstrips verlijmd. Alles in het kader van aardbevingsbestendig bouwen!

STARTMOMENT

16 oktober 2019

In Ten Boer zijn op woensdag 16 oktober ruim 100 kinderen bijeengekomen voor het startmoment voor de bouw van het nieuwe kindcentrum. Uitvoerder Martijn Huizinga kreeg een grote kist aangeboden van de kinderen met daarin wensen op papier. Kinderen hoopten onder andere op een mooie, gezellige school, dat het lang mag blijven staan. Ze hoopten op een leuke en leerzame tijd en dat het mooi groen rondom wordt. De kist wordt ingemetseld onder de trap en daar wordt dit bewaard voor in de toekomst.