Nieuwbouw

Nieuwbouw 18 Dijkstra Draisma woningen WoonFriesland, Hurdegaryp

maart 2019
juli 2019
In opdracht van:
WoonFriesland
In samenwerking met:
Twa Architecten

Nieuwbouw 18 woningen WoonFriesland, Hurdegaryp

WoonFriesland focust zich op betaalbare kwaliteitsverbeteringen en verduurzaming van een fors aantal van haar bestaande woningen. De 18 nieuwe woningen in Hurdegaryp maken deel uit van een groter project van de bouw van zo'n 100 nul-op-de-meter woningen in Friesland. Zo komen er ook soortgelijke woningen te staan in Sneek, Harkema en op de twee waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland. In Hurdegaryp is het eerste onderdeel van het project binnen korte tijd gerealiseerd en in juli 2019 opgeleverd.

 

NUL-OP-DE-METER

De 18 woningen in Hurdegaryp hebben geen gasaansluiting gekregen en functioneren daarom volledig op elektriciteit. Op ieder dak zijn er twaalf zonnepanelen geplaatst, waardoor een deel van deze elektriciteit door de woning zelf wordt opgewekt. Ook worden de huizen verwarmd door een warmtepomp. De nieuwe bewoners op It Súd en De Kolk hebben een stijlvolle, betaalbare en duurzame woning gekregen waarbij kwaliteit op nummer een staat.

 

DROOGSTAPELBOUWMETHODE

De woningen van WoonFriesland worden in zeer hoog tempo gerealiseerd met behulp van onze droogstapelbouwmethode. Vanaf de begane grondvloer wordt er één woning per dag casco (wind- en waterdicht) gerealiseerd. Hierna vergt de afbouw nog enkele dagen tijd. Het is een industrieel bouwproces: de woningen worden door het sociaal verhuurbedrijf zelf samengesteld, waarna software, robots en vakmensen de rest doen. Bekijk hier de video voor meer informatie over het droogstapelsysteem:

1024x574

HOOGSTE PUNT EN OPLEVERING

Eind februari is de bouw van de 18 woningen van start gegaan. Zowel op de bouwplaats als in de fabriek werd er hard gewerkt aan de realisatie van de de wensen van de opdrachtgever.

Op 16 mei, ruim twee maanden later, werd het hoogste punt bereikt. In tegenstelling tot het innovatieve bouwsysteem bij dit project werd het hoogste punt traditiegewijs gevierd met pannenbier van Kâld Kletske. Lees hier het volledige nieuwsbericht over dit moment. Nog geen twee maanden later werden de woningen aan It Súd en De Kolk met vlag en wimpel opgeleverd.

Gevels in de maak voor Vlieland

Terwijl de eerste woningen van Harkema werden gerealiseerd, waren onze timmermannen in de fabriek al bezig met de gevels voor de 25 woningen op Vlieland.

START BOUW 12 DIJKSTRA DRAISMA WONINGEN HARKEMA

Aan het Dominee Tiesingaplein in Harkema worden inmiddels de voorbereidingen getroffen voor de volgende 12 Dijkstra Draisma woningen van WoonFriesland. Ook deze woningen krijgen geen gasaansluiting en functioneren volledig op elektriciteit. Op ieder dak worden zonnepanelen geplaatst, waardoor een deel van deze elektriciteit door de woning zelf wordt opgewekt. Ook worden de huizen verwarmd door een warmtepomp. 

 

Deze maand zijn we gestart met de voorbereidingen op locatie, maar onze isolatiegevels zijn al langer in productie in de fabriek. Inmiddels zijn alle gevels klaar voor gebruik en is op maandag 28 oktober de eerste woning neergezet. Het streven is om binnen drie weken alle woningen op te kunnen leveren.

 

In Harkema word de sloop-nieuwbouw van de woningen in de buurt toegejuicht. De troosteloze aanblik die de dichtgetimmerde ramen van de leegstaande huizen bood, was de inwoners een doorn in het oog. De in de jaren zestig gebouwde huizen stonden voor een groot deel al geruime tijd leeg. In december zijn de oude woningen gesloopt. Ons doel is om de nieuwe woningen voor WoonFriesland in januari 2020 feestelijk te openen