Innovatief bouwsysteem bereikt hoogste punt in Hurdegaryp

Gepubliceerd op 16 mei 2019

Innovatief bouwsysteem bereikt hoogste punt in Hurdegaryp

Het lijken doorsnee ‘rijtjeshuizen’ die momenteel gebouwd worden in Hurdegaryp, maar toch is er iets anders aan de hand. Het is een industrieel bouwproces: de woningen worden door het sociaal verhuurbedrijf zelf samengesteld; software, robots en vakmensen doen de rest. Vandaag werd het hoogste punt gevierd van de eerste 18 zogeheten Droogstapelwoningen voor WoonFriesland. Hierna bouwt Bouwgroep Dijkstra Draisma soortgelijke woningen op vijf andere plekken in Fryslân. Per locatie – onder andere op Vlieland en in Harkema – kan de plattegrond en vormgeving (digitaal) worden aangepast. "Dankzij dit nieuwe bouwsysteem kunnen wij ons steeds meer richten op onze huurders, de techniek spreekt voor zich en de kwaliteit is geborgd", aldus Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland.

 

Traditioneel wordt het behalen van het hoogste punt gevierd met ‘pannenbier’, een bedankje van de opdrachtgever aan de timmerlieden. Deze traditie werd ook in Hurdegaryp in ere gehouden, maar aangevuld met een mini-robot. Die liet zien op welke plekken in Fryslân Bouwgroep Dijkstra Draisma de woningen met ‘mansardekap’ (dak onder twee hellingshoeken) nog meer bouwt voor WoonFriesland.

 

Biense Dijkstra: "Het ontwikkelen van een bouwsysteem gaat continu door. Dit project laat wederom zien dat we op de goede weg zijn. Het grote voordeel van het Droogstapelsysteem is dat het hele proces industrieel verloopt. Onze mensen zitten samen met de medewerkers van WoonFriesland achter een ‘woningconfigurator’. Wanneer de woningen digitaal zijn goedgekeurd heeft de architect nog voldoende ruimte om zijn ideeën er op los te laten. Dezelfde woning in Hurdegaryp heeft op Vlieland bijvoorbeeld een dakkapel en een rode dakpan. En de woningen in Harkema hebben een andere kleur gevel en andere model kozijnen."

 

WoonFriesland spreekt met de 18 woningen in Hurdegaryp haar vertrouwen uit in de vernieuwing van de bouw. "Het moet en kan anders; voor onze huurders, voor het milieu en omdat wij Inzetten op duurzaam bouwen. In de toekomst zullen veel woningen in Nederland industrieel geproduceerd worden. Dit geeft ons als sociale verhuurder de mogelijkheid om ons nog meer op de huurder te focussen", aldus Sigrid Hoekstra.

 

Het project in Hurdegaryp is de eerste van zes projecten voor WoonFriesland. Hierna worden de Droogstapelwoningen in Harkema en op Vlieland gebouwd. Later volgen nog Schiermonnikoog, Sneek en Britsum.