Nieuwbouw

Nieuwbouw 16 droogstapelwoningen voor Accolade, Joure

december 2020
februari 2021
In opdracht van:
TWA Architecten
In samenwerking met:
Woningstichting Accolade

In de afgelopen weken verrezen aan de Wietske Tademalaan in Joure zestien nieuwbouwwoningen. Hiervoor werden vijftien oude woningen gesloopt. De woningen zijn gebouwd in vier blokken van 4 woningen met daarnaast een extra rij parkeerplaatsen.

 

Het startmoment werd begin december in hele kleine kring gevierd en nog voor de kerst stond de eerste blok met vier woningen al omhoog. Na de kerstvakantie werd hard doorgewerkt om de andere drie blokken te realiseren. Tijdens de oplevering waren de woningen helemaal af en is het grondwerk rondom afgerond.

Nieuwbouw 16 droogstapelwoningen voor Accolade

Aan de Wietske Tademalaan 1 t/m 29 in Joure bouwen we zestien nieuwe Droogstapelwoningen in opdracht van woningcorporatie Accolade. Deze woningen komen op de plaats van de huidige vijftien woningen, die daarvoor zijn gesloopt. Daarnaast realiseren wij ook extra parkeerplaatsen aan de zijkant.

 

De bouw van de woningen verloopt anders dan traditioneel. De nieuwe woningen worden gebouwd volgens ons droogstapelconcept. Eerst zijn de begane grondvloer en meterkasten geplaatst. Daarna zijn de nutsvoorzieningen aangesloten. De verschillende elementen van de woningen zijn in de fabriek gemaakt. Op de bouwplaats worden de woningen vervolgens in elkaar gezet. 

De woningen worden gasloos en zijn erg goed geïsoleerd. Het energielabel is  A++.

De gevels uit de fabriek in Dokkum worden in Joure geplaatst.
De gevels uit de fabriek in Dokkum worden in Joure geplaatst.

Accolade en Bouwgroep Dijkstra Draisma starten met de bouw van 16 huurwoningen aan de Wietske Tademalaan in Joure

Vanaf deze week plaatst Bouwgroep Dijkstra Draisma zestien Droogstapelwoningen aan de Wietske Tademalaan in Joure. De bouw gaat vanaf nu snel, omdat de woningen grotendeels al in de fabriek zijn gemaakt. In maart 2021 wordt het hele project opgeleverd. Dirk Jan de Rouwe, lid van het directieteam bij Bouwgroep Dijkstra Draisma, overhandigde een boek over het droogstapelsysteem die het bedrijf ontwikkelde aan Ruben Grevers, Manager Vastgoed van Accolade.

Dirk Jan de Rouwe (l) en Ruben Grevers (r)
Dirk Jan de Rouwe (l) en Ruben Grevers (r)
1

Gezamenlijk ontwerp

Accolade is samen met de bewoners het gesprek aangegaan om hun wensen te inventariseren. Zo zijn de bewoners bijvoorbeeld meegenomen naar onze vestiging in Dokkum om daar enkele modelwoningen te bekijken. Daarop is het ontwerp verder aangepast. De nieuwe woningen worden ruimer opgezet. Zo worden ze onder andere voorzien van een mansarde kap.

Een mansarde kap is onderstaan steiler dan bovenaan, perfect om extra woonruimte te creëren.

 

Aan de voorkant worden de woningen dichter op elkaar gebouwd zodat de achtertuinen dieper worden. In de woning zullen de doorgangen ruimer zijn en de trap naar de eerste verdieping is een rechte trap. Dit alles maakt dat de woningen levensloopgeschikt zijn. De indeling op de begane grond bestaat uit de woonkamer, keuken, inpandige berging en toilet. Op de eerste verdieping komen twee (slaap)kamers, een badkamer met tweede toilet en een bergzolder. De huizen krijgen een oppervlakte van ongeveer 65 m2.

Buiten komt een losstaande houten berging.

Circulair slopen

Met duurzaamheid hoog in het vaandel en een grote vraag naar grondstoffen heeft Accolade ervoor gekozen om de woningen circulair te slopen. De oude woningen bestaan uit veel grondstoffen die goed opnieuw gebruikt kunnen worden. Een beter woord voor slopen is in dit geval dan ook 'demonteren'.

 

Maar liefst 97% van de vrijgekomen materialen worden hergebruikt.

Een keuken wordt bijvoorbeeld ergens anders weer als keuken gebruikt, evenals de kozijnen en de trappen. Het hergebruiken is niet voor alle onderdelen mogelijk. Soms krijgen bouwmaterialen een andere toepassing.

 

Een overzicht van de onderdelen is te vinden op de website van Van der Wal Sloopwerken. Het overzicht wordt wekelijks vernieuwd.