Nieuwbouw

Nieuwbouw 16 Droogstapelwoningen, Joure

oktober 2020
maart 2021
In opdracht van:
Woningstichting Accolade
In samenwerking met:
TWA Architecten

Droogstapelwoningen

De nieuwe woningen worden gebouwd volgens ons Droogstapelconcept. Alle onderdelen zijn gefabriceerd volgens een volledig industrieel en geautomatiseerd proces en één woning wordt binnen één dag opgezet. De woningen worden gasloos en zijn erg goed geïsoleerd. Het energielabel wordt A++.

Ontwerp

Accolade is samen met de bewoners het gesprek aangegaan om hun wensen te inventariseren. Zo zijn de bewoners bijvoorbeeld meegenomen naar onze vestiging in Dokkum om daar enkele modelwoningen te bekijken. Daarop is het ontwerp verder aangepast. De nieuwe woningen worden ruimer opgezet. Zo worden ze onder andere voorzien van een mansarde kap.

Een mansarde kap is onderstaan steiler dan bovenaan, perfect om extra woonruimte te creëren.

 

Aan de voorkant worden de woningen dichter op elkaar gebouwd zodat de achtertuinen dieper worden. In de woning zullen de doorgangen ruimer zijn en de trap naar de eerste verdieping is een rechte trap. Dit alles maakt dat de woningen levensloopgeschikt zijn. De indeling op de begane grond bestaat uit de woonkamer, keuken, inpandige berging en toilet. Op de eerste verdieping komen vier (slaap)kamers, een badkamer met tweede toilet en een bergzolder. De huizen krijgen een oppervlakte van ongeveer 65 m2.

Buiten komt een losstaande houten berging.

Circulair slopen

Met duurzaamheid hoog in het vaandel en een grote vraag naar grondstoffen is er voor gekozen om de woningen circulair te slopen. De oude woningen bestaan uit veel grondstoffen die goed opnieuw gebruikt kunnen worden. Een beter woord voor slopen is in dit geval dan ook 'demonteren'. Oude bouwmaterialen worden hergebruikt. Een keuken wordt bijvoorbeeld ergens anders weer als keuken gebruikt, evenals de kozijnen en de trappen. Het hergebruiken is niet voor alle onderdelen mogelijk. Soms krijgen bouwmaterialen een andere toepassing.

 

In week 21 is gestart met het slopen van de woningen. Dit neemt ongeveer zes weken in beslag.

plattegrond