Design and Build

Elfstedenhal, Leeuwarden

oktober 2014
juli 2015
185000 m²
In opdracht van:
Gemeente Leeuwarden
In samenwerking met:
GEAR Coörperatie

Het Design and Build van de Elfstedenhal in Leeuwarden is door een Fries Consortium gerealiseerd. Het Design door GEAR (TWA architecten / AchterboschZantman) en Build door o.a. Bouwgroep Dijkstra Draisma, Jorritsma Bouw, Pranger-Rosier, ITBB met de duurzaamheidsadvisering verzorgd door Ekwadraat. Een mooie lokale samenwerking met regionale meerwaarde. Er is hierbij gekozen voor een Design and Build aanbesteding waarbij de energielevering en het onderhoud voor 25 jaar ook een belangrijk onderdeel van de aanbesteding zijn. Met deze aanbestedingsvorm is optimaal gebruik gemaakt van de creativiteit van de markt.

ENERGY SERVICE COMPANY (ESCo)

Bij de Elfstedenhal in Leeuwarden is -na oplevering van de bouw- de Energy Service Company van start. De eerste ESCo bij een ijsbaan in Nederland! Deze ESCo zorgt ervoor dat de Elfstedenhal energiezuinig en comfortabel is en wordt voor 25 jaar uitgevoerd door DD Energy, onderdeel van BGDD. Lees alles over deze ESCo in onze portfolio.

VAN DE ARCHITECT

Voor Friezen is een ijshal niet zomaar een gebouw. Het schaatsen is diep geworteld in onze cultuur en het leren schaatsen hoort bij onze vroegste jeugdherinneringen. Dat maakt een ijshal tot meer dan zomaar een gebouw. En de Elfstedenhal is meer dan zomaar een ijshal. Het is een eigentijdse verbeelding van de Friese identiteit en van onze verbondenheid met het schaatsen. Lees meer hierover bij Gear.

DAG VAN DE BOUW

Op zaterdag 13 juni 2015 vierden we de 10e editie van de Dag van de Bouw. Honderden leden van Bouwend Nederland, bouw- en infrabedrijven, openen die dag hun bouwhekken voor jou. Zo stelden wij die dag de Elfstedenhal open. We hebben circa 1.700 nieuwsgierige en enthousiaste bezoekers mogen ontvangen.

BOUWEN AAN DE BOUW

Bouwen aan de Bouw is een project van de werkgevers aangesloten bij Bouwend Nederland afdeling Friesland. Bouwen aan de Bouw Friesland organiseert allerlei activiteiten om jongeren én ouders kennis te laten maken met de wereld van de bouw. Bijvoorbeeld meeloopdagen, speeddates met professionals of bedrijfsbezoeken om te laten zien dat bij bouwprojecten zoals de Elfstedenhal heel wat komt kijken. Bezoek de website van Bouwen aan de Bouw om interviews met onze medewerkers te lezen.

SOCIAL RETURN

De nieuwbouw van de Elfstedenhal was een social return project. Op deze bouwplaats hebben we personen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geboden om werkervaring op te doen.

INZENDING BESTE GEBOUW VAN HET JAAR 2016

Voor de categorie stimulerende omgeving heeft architect GEAR de Nieuwbouw Elfstedenhal Leeuwarden ingezonden. De Elfstedenhal is een impuls voor de breedtesport in Friesland. De hal is ontworpen met als doel ontspanning en inspanning sfeervol te laten samengaan. Het is ook de plek waar de Elfstedentocht zal starten: in alles is het een ode aan de Friese cultuur, waarin het schaatsen diep geworteld is.

 

Lees meer.