Energielevering

ESCo Elfstedenhal, Leeuwarden

juli 2015
juli 2040
In opdracht van:
Gemeente Leeuwarden

ENERGY SERVICE COMPANY (ESCO)

DD Energy (Dijkstra Draisma Energy), onderdeel van BGDD, ontwikkelt en beheert energieprojecten in diverse Energy Service Companies. Een ESCo is een op zichzelf staand bedrijf en zorgt voor energie inkoop en alle (meer) investeringen en exploitaties voor energiebesparende- en verduurzamingsmaatregelen. Ook bij de Elfstedenhal in Leeuwarden wordt een ESCo toegepast. De eerste ESCo bij een ijsbaan in Nederland! Deze ESCo zorgt ervoor dat de Elfstedenhal energiezuinig en comfortabel is en wordt voor 25 jaar uitgevoerd door DD Energy.

Bij de Elfstedenhal zijn de volgende maatregelen toegepast.

- Warmtepomptechnologie voor hergebruik restwarmte;
- Hoogwaardig en zuinig ventilatiesysteem;
- Volledig LED verlicht;
- 500 zonnepanelen voor de productie van elektriciteit;
- Stortgasreiniger op afvalstortplaats de Schenkenschans Leeuwarden;
- Stortgasleiding vanaf afvalstortplaats de Schenkenschans naar de 11stedenhal;
- Stortgas WKK voor de productie van duurzame warmte en elektriciteit.

De Elfstedenhal bespaart 50% op haar elektriciteitsverbruik en 99% op haar warmteverbruik. Daarnaast wordt een belangrijk deel van de resterende vraag duurzaam opgewekt. Dit betekent dat het gebouw niet alleen de gebouw gebonden energie zelf produceert, maar ook het verbruik van de gebruikers zelf. Daarnaast is 50% waterreductie gerealiseerd met een grijswatersysteem.

Dijkstra Draisma Energy is met de ESCo 25 jaar verantwoordelijk voor de energiehuishouding van de Elfstedenhal.

DUURZAME WARMTE EN STROOM VOOR LEEUWARDER IJSHAL

Op woensdag 16 september 2015 hebben het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en Bouwgroep Dijkstra Draisma het contract ondertekend voor de financiering van de Energy Service Company (ESCo) van de Elfstedenhal in Leeuwarden. Door alle betrokken partijen wordt hiermee een sterke bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsambitie van Leeuwarden en Fryslân. Lees het gehele nieuwsartikel 'Duurzame warmte en stroom voor Leeuwarder ijshal'.

BGDD IN DE ROL VAN ENERGY SERVICE COMPANY

Ondernemend Friesland publiceerde in het speciale Duurzaamheids katern van september 2015 over de ESCo. Lees het volledige artikel 'Bouwgroep in de rol van Energy Service Company'.