Design and Build

Centrale huisvesting gemeente Súdwest-Fryslân, Sneek

april 2018
november 2019
12134 m²
In opdracht van:
Gemeente Súdwest-Fryslân
In samenwerking met:
INBO architecten Heerenveen

SÚDWESTHÛS

Voor gemeente Súdwest-Fryslân realiseerden we de ver- en nieuwbouw van diverse panden. Alle gemeentelijke diensten hebben hierdoor een plek aan de Marktstraat in Sneek gekregen. In fase 1 realiseerden we aan de Markstraat 8 het nieuwe, duurzame publiekscentrum: het Súdwesthûs. De heer Klaas Bosman had deze naam ingeleverd, toen er in oktober opgeroepen werd mee te denken over de naam van het publiekscentrum.

 

De naam Súdwesthûs is gebaseerd op de huiselijke uitstraling en gastvrije sfeer van en binnen in het pand. In het vernieuwde gebouw ontmoeten de medewerkers van de gemeente en de inwoners elkaar. Er worden zaken geregeld omtrent de inwoner, bijvoorbeeld over paspoorten en rijbewijzen. Het is een gastvrije en centrale ruimte met ook spreekkamers en een hoekje voor kinderen. Het Súdwesthûs werd begin 2019 in gebruik genomen.

“Er heerst een fijne sfeer en we krijgen lovende reacties.

Ook bezoekers die wat minder ontspannen binnenkomen, worden rustig door het gastvrije onthaal.”

Peter de Jong, Programmamanager Centrale Huisvesting

het nieuwe werken

Aan de overzijde van het publiekscentrum in de gebouwen Markstraat 9 t/m 15 zijn moderne kantoren gerealiseerd voor de medewerkers van gemeente Súdwest-Fryslân. Deze tweede fase bestond uit het aanpakken en uitbreiden van de geschakelde panden aan de overzijde. Ook is de stadhuistuin opnieuw ingericht, deze heeft meer het karakter van een besloten stadstuin gekregen. In een deel van de binnentuin is een transparant bedrijfsrestaurant gekomen, dat de gebouwen verbindt.

 

De centrale huisvesting voorziet in het nieuwe werken en de doorontwikkelingen hiervan. Met sensoren onder bureaus zie je welke plekken bezet zijn. Met een app kun je plekken en ruimtes reserveren. De gemeente Súdwest-Fryslân werkt toe naar een flexibele organisatie, die werkt vanuit de (bestuurlijke) opgaven. Het wordt niet meer georganiseerd rond werkinhoud, personen en vaste structuren.

Duurzame ambities

De gemeente draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en streeft hierbij naar gasloze gebouwen. De innovatieve aanpak en samenwerking met onder andere Inbo architecten, Sijperda-Hardy en Koninklijke Damstra Installatietechniek zorgt ervoor dat we de duurzame ambities van de gemeente waar kunnen maken.


Dankzij de transformatie heeft het Súdwesthûs nu energielabel A+++. Met de verduurzaming van de panden uit fase 2 erbij is de centrale huisvesting van de gemeente Súdwest-Fryslân met recht een voorbeeld voor bestaande gebouwen die verduurzaamd worden.

“Ik heb de samenwerking als intensief, plezierig en relaxed ervaren. We hebben het echt samen gedaan.”

Rick van Essen, projectleider Centrale Huisvesting