Design and Build

Centrale huisvesting gemeente Súdwest-Fryslân, Sneek

april 2018
november 2019
In opdracht van:
Gemeente Súdwest-Fryslân
In samenwerking met:
INBO Heerenveen

Voor gemeente Súdwest-Fryslân realiseren we de ver- en nieuwbouw van diverse panden. Alle gemeentelijke diensten krijgen hierdoor een plek aan de Marktstraat in Sneek.

SÚDWESTHÛS

Werkzaamheden

Op de Markstraat 8 realiseerden we het nieuwe, duurzame publiekscentrum: het Súdwesthûs. De heer Klaas Bosman had deze naam ingeleverd, toen er in oktober opgeroepen werd mee te denken over de naam van het publiekscentrum. De naam Súdwesthûs is gebaseerd op de huiselijke uitstraling en gastvrije sfeer van en binnen in het pand. In het vernieuwde gebouw ontmoeten de medewerkers van de gemeente en de inwoners elkaar. Er worden zaken geregeld omtrent de inwoner, bijvoorbeeld over paspoorten en rijbewijzen. Het is een gastvrije en centrale ruimte.

DUURZAME AMBITIES

De gemeente draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en streeft hierbij naar gasloze gebouwen. De innovatieve aanpak en samenwerking met onder andere Inbo architecten, Sijperda-Hardy en Koninklijke Damstra Installatietechniek zorgt ervoor dat we de duurzame ambities van de gemeente waar kunnen maken.


Dankzij de transformatie heeft het Súdwesthûs nu energielabel A+++. Met de verduurzaming van de panden uit fase 2 erbij is de centrale huisvesting van de gemeente Súdwest-Fryslân met recht een voorbeeld voor bestaande gebouwen die verduurzaamd worden.

HET NIEUWE WERKEN OP EEN MODERNE LOCATIES

Aan de overzijde van het publiekscentrum komen er moderne kantoren voor de medewerkers van gemeente Súdwest-Fryslân. De nieuwbouw, die ook onderdeel uitmaakt van de fase, zorgt straks voor een verbinding tussen de bestaande gebouwen. Ook wordt de stadhuistuin opnieuw ingericht.

 

De centrale huisvesting voorziet in het nieuwe werken en de doorontwikkelingen hiervan. De gemeente Súdwest-Fryslân werkt toe naar een flexibele organisatie, die werkt vanuit de (bestuurlijke) opgaven. Het wordt niet meer georganiseerd rond werkinhoud, personen en vaste structuren.

Apparaat
Oplevering fase 1  - 1

Oplevering fase 1

Start bouw fase 2  - 1
Start bouw fase 2  - 2

Start bouw fase 2