REALISATIE DUURZAME CAMPUS DAMWÂLD

Met duurzaamheid als uitgangspunt bouwden we in opdracht van de gemeente Dantumadiel en Stichting Campus Damwâld de nieuwe campus in Damwoude. We realiseerden hier een nieuwe school en aansluitend een sporthal. Om de campus passend te maken in de omgeving realiseerden we ook herinrichting van de Badhúswei in Damwoude.

STREVEN NAAR VERBINDING

Er gaat een wens in vervulling voor de betrokken schoolbesturen en de gemeente Dantumadiel. De bouw van de nieuwe campus maakt het mogelijk om belangrijke activiteiten met elkaar te verbinden. Alle inwoners van Damwâld kunnen straks terecht bij de campus voor talentontwikkeling, lichamelijke ontwikkeling en gezondheid.


De drie basisscholen OBS Dr. J. Botkeskoalle, CBS De Bron en CBS De Fontein zijn samen met de sporthal letterlijk onder één dak gekomen. Daarnaast staat Campus Damwâld direct in verbinding met de omgeving, het parkje, appartementencomplex Nij Tjaerda en Kindcentrum De Blokkedoaze met kinderopvang, peuteropvang, logopedie, kinderfysio en consultatiebureau. Kortom, ontzettend veel te doen en ontdekken.

SKJIN, GRIEN, TÛK EN SÛN

In 2018 is de Stichting Campus Damwâld opgericht met een duidelijke missie: het bevorderen en faciliteren van het maatschappelijk en sociaal leven en welzijn in Damwâld en omgeving, met name door het bevorderen en faciliteren van de ontwikkeling, ontplooiing en ontspanning van de bewoners van Damwâld. Waar voorheen de gemeente verantwoordelijk was voor het sportcomplex, is de stichting nu eigenaar en zullen zij het complex onderhouden.

 

De stichting handelt tijdens de bouw en het gebruik van Campus Damwâld naar een viertal kernwaarden: skjin, grien, tûk en sûn.

Skjin (schoon)

Skjin staat voor bewust omgaan met materiaal en omgeving. Dit betekent zo weinig mogelijk afval, geen chemische schoonmaakmiddelen in het gebouw, schone energie en bouwen met materialen uit de oude scholen en sporthal.


Grien (groen)

De campus is volledig duurzaam en energieneutraal gebouwd. Daarnaast heeft de natuur, het groen, een belangrijke plek in en om de school. Zo is er een groene speelplaats, een groentetuintje dat kinderen samen met bewoners van Nij Tjaarda onderhouden en veel groen in het gebouw zelf.


Tûk (slim)

De Campus is voorzien van de meest innovatieve technieken. Om het gebouw zelf ook 'tûk' te gebruiken, zijn de ruimtes multifunctioneel. Zo kunnen de ruimtes zoveel mogelijk worden gedeeld met alle gebruikers van het gebouw.


Sûn (gezond)

Campus Damwâld gaat voor een gezonde leeromgeving. Klimaatbeheersing en groen (zowel binnen als buiten) spelen een grote rol, maar ook de gezondheid in het onderwijs is belangrijk. Zo worden kinderen uitgedaagd om meer te lopen en te bewegen in het gebouw.

Duurzaam en gasloos

Duurzaamheid stond centraal bij de bouw van de campus. Het complex heeft geen gasaansluiting, maar wordt all-electric voorzien van energie. Dit betekent dat alle energie die wordt gebruikt, voortkomt uit elektrische bronnen. De benodigde warmte wordt opgewekt door lucht-water-warmtepompen en de zonnepanelen leveren de benodigde energie. Goede isolatie zorgt ervoor dat de opgewekte warmte en energie niet snel verloren gaat. Dankzij al deze maatregelen, is Campus Damwâld volledig energieneutraal. Het gebied rondom de campus heeft een groene uitstraling met voldoende ruimte voor sportieve activiteiten en mogelijkheid om kinderen les te geven over de natuur.

Tevreden omgeving

Een belangrijk onderdeel van de opdracht was het ontwerp van het gebied rondom de campus. Het tevredenstellen van de buurtbewoners nemen we dan ook serieus. Om maximale tevredenheid van de buurt te behalen, hebben we de bewoners betrokken bij het proces, zowel vóór, tijdens als na de bouw. Hierbij organiseren we onder andere inloopavonden. Alle inspanningen zullen uiteindelijk moeten leiden tot een vernieuwd en verbonden Damwâld!

 

 

Oplevering en opening campus

Vlak voor de bouwvak 2020 is de Campus Damwâld volgens planning opgeleverd. Op een warme en zonnige dag in 2019 werd de start van de bouw afgetrapt door de toekomstige leerlingen. Nu, bijna een jaar later, is het gebouw opgeleverd. (Zie filmpje hieronder)

 

Campus Damwâld is donderdag 24 september officieel geopend door commissaris van de Koning Arno Brok. (zie foto)

 

Oplevering Campus Damwâld

1024x574

Doorwerken in coronatijd

Ondanks de coronacrisis in maart en april 2020 ging de bouw van de Campus gewoon door. Er zijn voor alle bouwlieden voldoende ruimte en middelen beschikbaar om zich aan de richtlijnen te kunnen houden.

 

In het blauw, geel en groen straalt de naam Campus Damwâld al op de gevel van het gebouw. De vloeren in de scholen zijn gelegd, alleen de vloer van de sporthal moet nog. Alle wanden zijn betegeld en afgewerkt en de schilders zijn druk bezig alles af te krijgen. De pantry’s zijn geplaatst en de kleurige kapstokken voor de kinderjassen hangen. 

 

De zonnepanelen liggen op het dak en worden volop gebruikt. In combinatie met de lucht-water-warmtepompen zorgen zij voor het juiste klimaat in het gebouw. Deze maatregelen, in combinatie met goede isolatie, maken de campus volledig energieneutraal.

Snert en pannenbier tijdens hoogste punt Campus Damwâld

Nog voor de kerstvakantie 2019 bereikte de Campus Damwâld haar hoogste punt. Er is hard gewerkt en de bouw loopt prachtig op schema. Uiteraard werd dit heugelijke feit gevierd op de bouw. Wethouder Gerben Wiersma deelde snert uit tijdens een speciale lunch. De timmerlieden kregen pannenbier mee naar huis van de Stichting Campus Damwâld, uit handen van voorzitter Gert van Tol.

 

Kleurrijke start voor de bouw van de campus

Op 28 augustus 2019 is de bouw van de Campus Damwâld kleurrijk afgetrapt. Wethouder Gerben Wiersma, Gert van Tol (Stichting Campus Damwâld) en Biense Dijkstra gaven samen het startsein met gekleurde verf, volledig passend in het thema. 

 

Daarna mochten de kinderen van de toekomstige campus meedoen aan een colorrun en verfden piketpaaltjes. Het was een mooie zonnige dag met vele enthousiaste gezichten. Laat de bouw maar beginnen!

 

ondertekening contract

Op woensdag 3 oktober 2018 werd het nieuwbouwplan de Campus Damwâld definitief aan ons gegund.

Meer hierover lezen? Bekijk hier het artikel.