In meerdere fasen is de Balistraat en omgeving in de Oost-Indische wijk in Leeuwarden aangepakt. Na de sloop van 225 woningen zijn op deze plek 200 nieuwe woningen gebouwd. De wijkvernieuwing bestond uit 116 grondgebonden woningen (fase 1 t/m 3) en 84 appartementen (fase 4 en 5). Naast de bouw van de woningen is ook de gehele openbare ruimte opnieuw aangelegd.
Wij vernieuwden de wijk in opdracht van woningcorporatie Elkien.
De woningen worden in zeer hoog tempo gerealiseerd met behulp van onze droogstapelbouwmethode. Bij deze nieuwe manier van bouwen worden alle onderdelen vooraf in de fabriek door robots geproduceerd. Vanaf de begane grondvloer wordt er één woning per dag casco (wind- en waterdicht) gerealiseerd. Hierna zijn we nog enkele dagen bezig met de afbouw.
De eerste fase van de wijkvernieuwing van de Balistraten in Leeuwarden is donderdag 12 juli 2018 feestelijk afgerond. Bij de feestelijke opening was drievoudig Nederlands Kampioen Freestyle voetbal, Maarten van Luit, aanwezig. Speciaal voor aanwezige kinderen verzorgde hij een clinic.
De wijkvernieuwing van Balistraten fase een omvatte de sloop van 59 grondgebonden woningen, gebouwd in 1921, die niet meer voldeden aan de moderne eisen. Er zijn nu 45 energiezuinige woningen voor in de plaats gekomen. Van deze woningen zijn er 36 geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens en 9 gezinswoningen. Alle huurders, die tijdelijk in een wisselwoning hebben gewoond, keren terug in de wijk.
Vrijdag 27 maart 2020 is de laatste droogstapelwoning, nr. 116, geplaatst. Precies volgens planning! Hiermee komen fasen een, twee en drie tot een eind en kan er gestart worden met fase vier en vijf: de bouw van 84 appartementen aan de Insulindestraat.
De woningen aan de Balistraat en omgeving zijn Nul op de meter en voorzien van een (rest)warmteaansluiting voor verwarming van de woning en de watervoorziening. De woningen hebben dus geen woning gebonden installatie. Wel worden er op iedere woning 12 tot 15 zonnepanelen geplaatst.
Als compensatie voor de investering van de woningcorporatie in deze extra duurzame woningen, mag de corporatie een Energie Prestatie Vergoeding vragen van de huurders. Dit is voor beide partijen goed nieuws. De huurder krijgt een comfortabele en duurzame woning tegen niet of nauwelijks stijgende lasten en de woningcorporatie wordt 'beloond' voor de investering in duurzaam vastgoed.