Feestelijke oplevering fase 1 Balistraten Leeuwarden

Gepubliceerd op 13 juli 2018

Feestelijke oplevering fase 1 Balistraten Leeuwarden

De eerste fase van de wijkvernieuwing van de Balistraten in Leeuwarden is donderdag 12 juli 2018 feestelijk afgerond. Het eerste gedeelte van de herbouw van de wijk bestaat uit 45 energiezuinige woningen. 

OMVANGRIJKE WIJKVERNIEUWING

De wijkvernieuwing van Balistraten fase 1 omvatte de sloop van 59, in 1921 gebouwde, grondgebonden woningen die niet meer voldeden aan de moderne eisen. Er werden 45 energiezuinige woningen teruggebouwd. Van deze woningen zijn er 36 geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens omdat deze groep in de toekomst steeds verder toeneemt en 9 gezinswoningen. Alle huurders, die tijdelijk in een wisselwoning hebben gewoond, keren terug in de wijk.

Balistraten Leeuwarden

ENERGIELEVERENDE WONINGEN

Alle woningen zijn nul-op-de-meter en worden verwarmd via het warmtenetwerk. De woningen zijn volgens de nieuwe droogstapelbouwmethode - ontwikkeld door Bouwgroep Dijkstra Draisma – gebouwd. Bij deze nieuwe manier van bouwen worden alle onderdelen vooraf in de fabriek door robots geproduceerd. Tijdens het plaatsen van de woning wordt er geen water meer toegevoegd. Hierdoor zijn er geen droogstookkosten, schimmel en vocht. De woning is hierdoor direct bruikbaar. Vanaf de begane grondvloer wordt er één woning per dag casco (wind- en waterdicht) opgebouwd.

Balistraten Leeuwarden

SPORTIEVE AFSLUITING

Bij de feestelijke opening was drievoudig Nederlands Kampioen Freestyle voetbal, Maarten van Luit, aanwezig. Speciaal voor aanwezige kinderen verzorgde hij een clinic.

Balistraten Leeuwarden

VERVOLG WIJKVERNIEUWING

De wijkvernieuwing in de Balistraten is in 2015 opgestart en bestaat uit 5 fases. In totaal worden er 225 woningen gesloopt en 203 teruggebouwd. De tweede fase gaat van start in september. Verwachting is dat het gehele project in 2021 afgerond is.