204 Nul op de meter woningen Balistraten, Leeuwarden

december 2017
december 2020
In opdracht van:
Elkien
In samenwerking met:
Dorenbos Architekten

In meerdere fasen wordt de Balistraat en omgeving in de Oost-Indische wijk in Leeuwarden aangepakt. De sloop van 225 woningen is inmiddels gereed. Op deze plek komen 204 woningen bestaande uit 119 grondgebonden woningen (fase 1 t/m 3) en 85 appartementen (fase 4 en 5). Naast de bouw van de woningen wordt ook de gehele openbare ruimte opnieuw aangelegd.

DROOGSTAPELMETHODE

De woningen worden in zeer hoog tempo gerealiseerd met behulp van onze droogstapelbouwmethode. Bij deze nieuwe manier van bouwen worden alle onderdelen vooraf in de fabriek door robots geproduceerd. Tijdens het plaatsen van de woning wordt er geen water meer toegevoegd. Hierdoor zijn er geen droogstookkosten, schimmel en vocht. Vanaf de begane grondvloer wordt er één woning per dag casco (wind- en waterdicht) gerealiseerd. Hierna zijn we nog enkele dagen bezig met de afbouw.

Balistraten Leeuwarden in november 2018  - 1

Balistraten Leeuwarden in november 2018

Balistraten Leeuwarden in januari 2019  - 1

Balistraten Leeuwarden in januari 2019

Balistraten Leeuwarden in juni 2019  - 1

Balistraten Leeuwarden in juni 2019

FASE 1 OPGELEVERD!

De eerste fase van de wijkvernieuwing van de Balistraten in Leeuwarden is donderdag 12 juli 2018 feestelijk afgerond. Bij de feestelijke opening was drievoudig Nederlands Kampioen Freestyle voetbal, Maarten van Luit, aanwezig. Speciaal voor aanwezige kinderen verzorgde hij een clinic.


De wijkvernieuwing van Balistraten fase 1 omvatte de sloop van 59 grondgebonden woningen, gebouwd in 1921, die niet meer voldeden aan de moderne eisen. Er zijn nu 45 energiezuinige woningen voor in de plaats gekomen.  Van deze woningen zijn er 36 geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens en 9 gezinswoningen. Alle huurders, die tijdelijk in een wisselwoning hebben gewoond, keren terug in de wijk.

NUL OP DE METER

De woningen aan de Balistraat en omgeving worden Nul op de meter en voorzien van een (rest)warmteaansluiting voor verwarming van de woning en de watervoorziening. De woningen krijgen dus geen woning gebonden installatie. Wel worden er op iedere woning 12 tot 15 zonnepanelen geplaatst.

ENERGIE PRESTATIE VERGOEDING

Als compensatie voor de investering van de woningcorporatie in deze extra duurzame woningen, mag de corporatie een Energie Prestatie Vergoeding vragen van de huurders. Dit is voor beide partijen goed nieuws. De huurder krijgt een comfortabele en duurzame woning tegen niet of nauwelijks stijgende lasten en de woningcorporatie wordt 'beloond' voor de investering in duurzaam vastgoed.