Nieuwe fundering voor Borg Rusthoven

De Borg, met een gewicht van 536.000 kilo, werd stukje bij beetje opgetild zodat de oude vloer kon worden vervangen door een betonvloer van ca. dertig centimer dik. Met stapjes van tien tot twaalf centimeter werd het oude pand opgevijzeld.

De versterking was noodzakelijk omdat bij een aardbeving als eerste de voorgevel eruit zou gaan en vervolgens de rest van het gebouw erachteraan.  

1
2

Aardbevingsbestendig

De borg wordt met een betonplaat, inclusief kelder, opgevijzeld op buispalen. Hieronder wordt een nieuwe funderingsplaat aangebracht, waar de borg op terug gezet wordt. Nadien is er nagenoeg niets van de ingreep zichtbaar.

 

Tussen de funderingsplaat en de borg komen de isolatoren die de beweging van de aardbeving dempen. Het pand staat dan op zogenaamde ‘sliders’, waardoor het in het geval van een aardbeving 100mm vrij kan bewegen en toch weer terug komt in zijn oorspronkelijke positie.

 

Het doel met deze demping is om een vergelijkbare belasting te krijgen als de windbelasting. De isolatoren zullen worden geleverd door Maurer Söhne, welke ook de seismische engineering zal doen om de juiste isolator te bepalen voor de borg.

Samenwerking

Voor dit project hadden we een mooie samenwerking met Holstein restauratie architectuur uit Groningen en constructeur A&I Kwant adviseurs uit Veendam.

 

Het vijzel en funderingswerk werd gedaan door Bresser. Daarnaast werkten we nauw samen met Nationaal Coördinator Groningen.

 

Het vijzelen van Borg Rusthoven is gestart op dinsdag 14 januari 2020

1
1
2
3
1
2
Brief uit 1896

Bij de verbouwing van borg Rusthoven in Wirdum vonden bouwvakkers een kistje met postzegels uit 1896 en twee vergeelde brieven met de tekst; 

 

'De eerlijke vinder wordt beleefd verzocht wanneer het een en ander na verloop van lange tijd weer tevoorschijn mag komen zuks te zich te vermelden in één der nieuwsbladen.'