Restauratie torenspits Lutherse Kerk, Nieuwe Pekela

juli 2023
november 2023
In samenwerking met:
SBKG Noord-Nederland

Restauratie torenspits Lutherse Kerk, Nieuwe Pekela

In opdracht van Stichting Luthers Erfgoed Pekela restaureerden wij de torenspits van de Lutherse Kerk in Nieuwe Pekela. Het houtwerk van de torenspits van dit rijksmonument bleek tijdens de eerste fase van de restauratie van de kerk in dusdanig slechte conditie dat er een apart plan voor de torenspits gemaakt moest worden. De constructieve onderdelen zijn namelijk zwaar aangetast.

 

De opdrachtgever heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma gevraagd mee te denken in een pragmatisch restauratieplan.

 

Torenspits weer herenigd met kerk

September 2023

Na de restauratie van de torenspits en de lantaarn, zijn de onderdelen nu weer terug waar ze horen, boven op de monumentale kerk. Voor de volgende generatie bouwers hebben we een tekst achtergelaten in het hout, een mooie traditie in de bouwwereld. Dankzij goed vakmanschap van onze collega's op de bouwplaats schitteren de oude elementen weer als nieuw. 

Lantaarn weer op transport naar Nieuwe Pekela

1 september 2023

In twee maanden tijd is de lantaarn inmiddels hersteld. Vandaag ging de lantaarn weer terug op transport naar Nieuwe Pekela. 

Herstel lantaarn in onze werkplaats

29 juni 2023

Gisteren hebben we de spits en lantaarn van de Lutherse Kerk gedemonteerd. Dit om de lantaarn te herstellen in onze werkplaats in Bolsward. De spits hebben we naast de kerk “opgeslagen”. De lantaarn is dusdanig zwaar aangetast dat deze grotendeels opnieuw worden opgebouwd. De oude lantaarn wordt gebruikt voor de maatvoering.

 

Een uitdagende klus

Vanwege de veiligheid voor de omgeving en de werknemers en de efficiency gaan wij de torenspits van de toren halen. Het dragende werk transporteren we naar onze werkplaats waar wij dit herstellen. Nadat het houtwerk van de spits gereed is vervangen we de luidvloer met de onderliggende balklaag. Hierna hijsen we de herstelde spits weer op de onderbouw. Een mooie en uitdagende timmerklus!