Design, Build & Maintain

Nieuwbouw gemeentewerf en afvalbrengstation, Roden

oktober 2022
juni 2023
3260 m²
In opdracht van:
Gemeente Noordenveld
Voorlopige impressies: TWA Architecten
Voorlopige impressies: TWA Architecten

Nieuwbouw gemeentewerf en afvalbrengstation, Roden

25 oktober 2022

Na de realisatie van het iconische Swettehûs in Leeuwarden werken wij alweer hard aan het volgende circulaire project. In Roden bouwen wij voor de gemeente Noordenveld een nieuwe gemeentewerf en een hoogwaardig, circulair en klimaatadaptief afvalbrengstation. Het nieuwe onderkomen wordt niet alleen duurzaam en energiezuinig, maar ook een gebouw waarbij circulariteit de boventoon voert. De gemeente wil het voortouw nemen richting haar bewoners als het gaat om het hergebruiken van materialen.

 

Het project is een Design, build and maintain opdracht. Dit betekent dat wij naast het ontwerpen en bouwen van de gemeentewerf en het afvalbrengstation ook het onderhoud nadien op ons zullen nemen. Bouwgroep Dijkstra Draisma werkt aan dit project samen met onder andere TWA architecten, Modulo Milieustraten, Dijkhuis ingenieurs, ITBB installaties, Noorman bouwfysica, BonoTraffics en De Waard Grondwerken.

 

Tijdslijn

November 2022  - 1
November 2022  - 2

November 2022

De betonnen fundering wordt gestort.

Oktober 2022  - 1
Oktober 2022  - 2
Oktober 2022  - 3

Oktober 2022

De bouw is officieel van start, de bouwplaats wordt ingericht.

Start bouwfase gemeentewerf Roden

25 oktober 2022

Wethouder Kirsten Ipema sloeg vanochtend de eerste paal, daarmee is de bouw van de circulaire gemeentewerf en grondstoffencentrum in Roden officieel gestart. De basis is een duurzaam en modulair bouwsysteem, dit maakt het project circulair en remontabel.

Tekenmoment nieuwbouw gemeentewerf Roden voor Gemeente Noordenveld

Woensdag 8 juni 2022

Op woensdag 8 juni om 15.00 uur zetten wethouder Kirsten Ipema en directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma hun handtekening onder de bouwovereenkomst voor de nieuwe gemeentewerf en het nieuwe grondstoffencentrum aan de Ekkelkamp in Roden. De bouw van het nieuwe complex zal naar verwachting dit najaar van start gaan. Oplevering staat gepland in de loop van 2023.

Circulair en remontabel

Het project bestaat uit vier onderdelen:

  • De gemeentewerf met een kantoor, stalling en werkplaatsen voor het wagenpark.
  • Het werfterrein met onder meer de voorzieningen voor de gladheidsbestrijding.
  • Het brengstation voor inwoners en een parkeerterrein voor de medewerkers.
  • Daarnaast komt er een voorsorteercentrum waarbij materialen die een tweede kans verdienen apart kunnen worden gelegd.

Het afvalbrengstation is ontworpen als een compact, flexibel en aanpasbaar gebouw. Dit mede dankzij toepassing van het Modulo-systeem als basis. De onderdelen van het Modulo-systeem, de zogenaamde U-elementen, kunnen in hun geheel losgekoppeld worden en verplaatst. Hiermee beschikt gemeente Noordenveld straks over een uniek en zeer flexibel systeem.

Bewust duurzaam

Energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en een luchtwater warmtepomp. Regenwater wordt opgevangen in een vijver, die wordt verbonden met open water. Zo is er altijd voldoende water aanwezig. Het grijze water wordt gebruikt voor het doorspoelen van toiletten, de hogedrukspuit van het afvalbrengstation, de autowasplaats, de zoutmenginstallatie en de veegwagens van de gemeente. De gevel wordt bekleed met herbruikbaar hout en waar mogelijk worden tweedehands buitenkozijnen toegepast.

 

"We gebruiken bijvoorbeeld ook een wand uit het oude gemeentehuis van Dokkum, die hier komt te staan. En we gebruiken wc's uit een voormalige gevangenis", verteld uitvoerder Pieter Hellinga. 

Ontwerpfase

Het project bevindt zich op dit moment in de ontwerpfase. De komende tijd wordt het project verder uitgewerkt. De toekomstige gebruikers (medewerkers en bezoekers) en de omliggende bedrijven worden daar nauw bij betrokken. Zo onderzoeken we welke tweedehands materialen nog vrij komen en toegepast kunnen worden in het ontwerp. Wanneer het ontwerp klaar is kan de bouw worden voorbereid. Naar verwachting zal de oplevering en ingebruikname plaatsvinden in de zomer van 2023.