Design & Build

Design & Build Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk

mei 2017
september 2019
1805 m²
In opdracht van:
Provincies Fryslân en Noord-Holland i.s.m. gemeenten Súdwest-Fryslân, Harlingen en Hollands Kroon
In samenwerking met:
GEAR Architectencombinatie

Een unieke toeristische attractie. Dit hebben we in opdracht van Provincie Fryslân en onder andere samen met GEAR Architectencombinatie gebouwd op de Afsluitdijk in Kornwerderzand. In het Afsluitdijk Wadden Center kun je kennismaken met de verhalen van de UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, KH2018, de Vismigratierivier, de toekomstige Afsluitdijk en het welkbekende IJsselmeer. Het doel van het project is het versterken van de toeristische-economische structuur door ontwikkelingen van de Afsluitdijk, een belangrijke toegangspoort voor Fryslân en Noord-Holland. En gezien het doel van 100.000 bezoekers per jaar al in augustus werd behaald, hebben we hier alle vertrouwen in!

 

Het gloednieuwe Design and Build Afsluitdijk Wadden Center beperkt zich niet alleen tot een traditioneel gebouw met daarin een standaard informatiecentrum. Je krijgt een totaalbeleving met daarin onderdelen die de Afsluitdijk tot een bezienswaardigheid maken. Je ervaart niet alleen interessant exposities, maar je krijgt ook prachtige panorama's op het landschap en de dijk cadeau. Met als beloning het dak, als ultiem platform wat een indrukwekkend uitzicht geeft.

HET ONTWERP GEÏNSPIREERD DOOR DE OMGEVING

Als je vanuit Friesland of Noord-Holland aan komt rijden, valt de vorm en de kleur van het gebouw meteen op. Het ontwerp is geïnspireerd op een bijzondere vorm die je in de natuur veel ziet, een zeshoek. "Weinig mensen weten dat het zeshoekige basalt van nature al deze vorm heeft. Ook waterschuim heeft deze vorm als je het onder de microscoop bekijkt", aldus Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma. Daarnaast is het gebouw zo ontworpen dat het bijzonder goed scoort op het gebied van duurzaamheid. Het is volledig gasloos, erg goed geïsoleerd en met behulp van zonnepanelen wordt er energie opgewekt.

PRIJS VOOR DESIGN AND BUILD BELEEFCENTRUM DE NIEUWE AFSLUITDIJK

Gedeputeerde Klaas Kielstra van Provincie Fryslân en wethouder Gea Akkerman van Gemeente Súdwest-Fryslân maakten op 26 augustus 2016 bekend dat ons ontwerp als beste aan de vraag voldeed. En daar zijn wij trots op! De uitvraag, de duurzaamheid en het lage energieverbruik van het centrum sluit perfect aan bij de doelstelling van de vernieuwde dijk. Maar ook bij onze bedrijfsvoering en portefeuille.

 

Lees hier het gehele persbericht.

HET VERHAAL VAN DE BOUW

Op 30 mei 2017 ging de eerste paal op een feestelijke manier de grond in. Het hoogste punt werd op 19 september 2017 bereikt. Als dank werd het bouwpersoneel geheel toepasselijk getrakteerd op warme vis. Na oplevering, geheel volgens planning, opende het Afsluitdijk Wadden Center in maart 2018 zijn deuren voor het publiek. Nieuwsgierig geworden? Kom snel een keer langs en beleef het met je eigen ogen!

 

Lees hier het gehele persbericht.

Van onderstaande foto's is de eerste foto gemaakt door egbertdeboer.com