Nieuwbouw

Datacenter, Groningen

december 2017
november 2018
4890 m²
In opdracht van:
Bytesnet
In samenwerking met:
TEAM4 Architecten

Het eerste aardbevingsbestendige datacenter van Nederland is een feit! In opdracht van Bytesnet hebben we op de Zernike Campus in Groningen één van de meest energiezuinige datacenters van Europa gebouwd. Het gebouw heeft een oppervlakte van 5.000 m2, de helft van deze ruimte is bestemd voor servers met data en computer systemen van klanten. De technische ruimtes zijn zeer belangrijk om het datacenter draaiende te houden, deze bestaan dan ook uit ongeveer 1.000 m2.

 

In de overige ruimte realiseert Bytesnet een datalab wat bijdraagt aan de ICT-infrastructuur en de ambities van Noord-Nederland. Hier zitten verschillende onderzoeksfaciliteiten op het gebied van ICT-innovatie en technieken, zoals: energietransitie en beveiliging. Deze zijn afgestemd op de kennisinstellingen in de regio zoals de Hanze Hogeschool en het Noorderpoortcollege. Dit sluit goed aan bij de locatie van het datacenter, een plek waar veel aandacht wordt besteed aan educatie en onderzoek.

OPVALLENDE ARCHITECTUUR

Het gebouw is letterlijk en figuurlijk groen, met een opvallend ontwerp! De inspiratie hiervoor haalde TEAM4 Architecten uit de gigantische hoeveelheid aan kabels die een wirwar van draden lijkt, maar wat feitelijk een ingenieus systeem is van high-end connectiviteit. De groene sprieten geven een uitnodigende uitstraling, met dit ontwerp wordt het standaard ontwerp van een datacentrum doorbroken.
 
Naast het uiterlijk, maakt het materiaal waar de sprieten van zijn gemaakt het tot een bijzonder geheel. De dikwandige, aluminium kokers hebben een parelmoercoating die een speciaal verlopende kleur creëert. De invloed van zon en schaduw geeft een uniek beeld van een steeds wisselende kleur. Hierdoor past het gebouw perfect in de groene omgeving aan de rand van de stad.

PLANNING, PRIJS EN KWALITEITSCONTROLE ALS BELANGRIJKSTE UITGANGSPUNTEN

Een complex met duizenden servers en elektriciteitsdraden wat ook nog eens aardbevingsbestendig moet zijn, dan praten we over een echte uitdaging! Dit hebben wij als Bouwgroep Dijkstra Draisma met beide handen aangepakt en we zijn zeer tevreden met het resultaat.

Het pand staat in principe buiten het aardbevingsgebied, maar datadienstverlener Bytesnet wil echter geen enkel risico lopen. Projectleider Heerke Osinga: "De servers moeten 24 uur per dag, 365 dagen met paar zonder storingen draaien.  Het datacenter mag nooit spanningsloos zijn."


Lees het volledige nieuwsbericht van Cobouw.

Foto's: Egbertdeboer.com