Start bouwfase circulaire gemeentewerf Roden

Gepubliceerd op 25 oktober 2022

Start bouwfase circulaire gemeentewerf Roden

Gister zijn de eerste heipalen de grond in gegaan. Vandaag slaat wethouder Kirsten Ipema de eerste officiële paal de grond in. Na alle voorbereidingen een bijzonder moment, hiermee is de nieuwbouw van de gemeentewerf en grondstoffencentrum in Roden officieel van start. Het nieuwe onderkomen wordt niet alleen duurzaam en energiezuinig, maar ook een gebouw waarbij circulariteit de boventoon voert.

Wethouder Ipema slaat de eerste officiële paal
Wethouder Ipema slaat de eerste officiële paal
Dirk Jan de Rouwe (BGDD) overhandigt een tegeltje gemaakt van Makkumer aardewerk
Dirk Jan de Rouwe (BGDD) overhandigt een tegeltje gemaakt van Makkumer aardewerk

Modulair bouwen

Het afvalbrengstation is ontworpen als een compact, flexibel en aanpasbaar gebouw. Dit mede dankzij toepassing van prefab betonnen "tunnel"elementen. De zogenaamde U-elementen, kunnen in hun geheel losgekoppeld worden en verplaatst. Een milieustraat is daardoor in korte tijd te demonteren en de losse elementen kunnen opnieuw worden gebruikt. Hiermee beschikt gemeente Noordenveld straks over een uniek en zeer flexibel systeem.

Bewust duurzaam

Energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en een luchtwater warmtepomp. Regenwater wordt opgevangen in een vijver, die wordt verbonden met open water. Zo is er altijd voldoende water aanwezig. Het grijze water wordt gebruikt voor het doorspoelen van toiletten, de hogedrukspuit van het afvalbrengstation, de autowasplaats, de zoutmeng/-pekel installatie en de veegwagens van de gemeente. De gevel wordt bekleed met herbruikbaar hout en waar mogelijk worden tweedehands materialen toegepast zoals de buitenkozijnen, bestrating, binnenwanden en installatieonderdelen. 

Design, build and maintain

Het project is een Design, build and maintain opdracht. Dit betekent dat wij naast het ontwerpen en bouwen van de gemeentewerf en grondstoffencentrum ook na de tijd het onderhoud op ons zullen nemen. Bouwgroep Dijkstra Draisma werkt voor dit project samen met onder andere TWA architecten, Modulo Milieustraten, Dijkhuis ingenieurs, ITBB installaties, Noorman bouwfysica, BonoTraffics en De Waard Grondwerken.