Oplevering Kindcentrum Ten Boer

Gepubliceerd op 02 oktober 2020

Oplevering Kindcentrum Ten Boer

Ondanks dat de afgelopen maanden in het teken stonden van het coronavirus, is de planning gehaald en is het Kindcentrum in Ten Boer donderdag 1 oktober opgeleverd. Op 9 april werd het hoogste punt feestelijk gevierd. Hierna is met man en macht doorgewerkt om alles op tijd af te krijgen.

 

Precies een jaar geleden is in opdracht van gemeente Groningen de nieuwbouw van Kindcentrum Ten Boer van start gegaan. Samen met TenW architecten adviseurs, abcnova, Pieters Bouwtechniek, Ingenieurs- en adviesburo Technion B.V.,  Installatie BAM Bouw en Techniek realiseerde Bouwgroep Dijkstra Draisma een nieuw Kindcentrum.  

 

(Foto's gemaakt door Marcel Smit van abcnova)

Een duurzaam en aardbevingsbestendig kindcentrum

Het pand is volledig gasloos en voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B. De energie die de school gebruikt wordt opgewekt door de zonnepanelen die op het dak van het gebouw geplaatst zijn. Hiermee is het Kindcentrum niet alleen gasloos, maar ook bijna energieneutraal. 

 

Een belangrijk onderdeel van de bouw van het Kindcentrum is dat het gebouw aardbevingsbestendig is gebouwd omdat het dorp Ten Boer in het aardbevingsgebied ligt. Het gebouw is opgebouwd uit een versterkt staalskelet met hieromheen HSB gevelelementen. Aan de buitenkant lijkt het gebouw te zijn gemetseld maar in werkelijkheid zijn er steenstrips gebruikt die op speciale isolatieplaten zijn gelijmd.

Basisscholen en kinderopvang onder één dak

Het Kindcentrum Ten Boer biedt ruimte aan verschillende organisaties. Zo nemen de scholen OBS De Huifkar, CBS De Fontein, kinderopvang Kids2b en WIJ Ten Boer haar intrek in het gebouw. Het Kindcentrum staat tegenover de skeeler- en ijsbaan  in Ten Boer. Dit zorgt voor voldoende ruimte, groen en sportvoorziening in de buurt.

 

Als leuke anekdote is te vermelden dat er een schatkist onder de trap is ingemetseld. De kist is gevuld met allemaal wensen en ideeën welke de kinderen hebben opgeschreven. Als over 50-100 jaar dan de school weer wordt gesloopt dan kunnen ze zien of deze ook uit zijn gekomen. Het idee van de schatkist is ontstaan toen er tijdens het bodemonderzoek een middeleeuwse huiswierde werd ontdekt. Dat is een boerenerf welke in de tiende en elfde eeuw na Christus bewoond werd.