Operatie geslaagd: nieuwe Spoed Eisende Hulp voor MCL in Leeuwarden

Gepubliceerd op 19 december 2018

Operatie geslaagd: nieuwe Spoed Eisende Hulp voor MCL in Leeuwarden

Toen Jannie Docter in oktober 2014 aantrad als manager van de Spoedeisende Hulp (SEH) van Medisch Centrum Leeuwarden, kaartte ze al snel intern de noodzaak tot uitbreiding aan. Wachtende ambulances, te weinig behandelplekken, een verouderde uitstraling: dat moest anders. In mei 2016 vroeg de directie haar om de SEH-nieuwbouw te realiseren. Doordacht en vlot zette het MCL met IAA Architecten, Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITBB de grootste en meest geavanceerde SEH van Noord-Nederland neer.

“Het idee over zorg is de afgelopen jaren sterk veranderd. Patiënten verlangen meer privacy en rust en willen zich bovendien thuis voelen”, vertelt Jannie Docter. “In Leeuwarden hebben we daarnaast te maken met meer patiënten en een toenemende zorgzwaarte. Door de vergrijzing en omdat we nu het profiel voor ‘hoog complexe zorg’ hebben.” Na een architectenselectie vond de bouwselectie plaats. Heerke Osinga, projectleider vanuit Bouwgroep Dijkstra Draisma: “Met installateur ITBB hebben we ingeschreven. Tijdens onze presentatie in juni 2016 kregen we meteen al enthousiaste reacties.” Docter: “We hadden als gebruikers zelf de leiding over de bouw. De samenwerking ging heel goed. Intern en extern. Osinga werkt zeer professioneel. Hij was altijd eerlijk over wat er kon en niet kon en had oog voor het werkproces van de medewerkers. Bij de start hebben we veel tijd besteed aan het maken van afspraken en keuzes en hebben we geïnvesteerd in de werkrelatie. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: er was absoluut sprake van co-creatie.” Ook Osinga is erg enthousiast over de samenwerking: “We werkten als bouwteam, een prachtige manier van werken. Iedereen had respect voor elkaars expertise en inbreng. Jannie Docter dacht goed vanuit de beleving. Dat houd je alert en door haar enthousiasme zetten we graag nog een stapje extra.”

Patiënten zijn enthousiast over de ruimte en de kleuren

Jannie Docter, opdrachtgever

Tijdens de bouw bleef de oude SEH open. Dat betekende dat er vrij ongehinderd gebouwd kon worden. Osinga: “De vliegroutes van de helikopters werden alleen wat aangepast en wij moesten de bouwkranen goed markeren en ’s avonds naar beneden halen.” Het gebouw zelf is volgens de nuchtere Osinga niet zo ingewikkeld. Maar stiekem is het best ingenieus: het gebouw is zo gebouwd dat het voorbereid is op extra lagen. Docter: Toen Jannie Docter in oktober 2014 aantrad als manager van de Spoedeisende Hulp (SEH) van Medisch Centrum Leeuwarden, kaartte ze al snel intern de noodzaak tot uitbreiding aan. Wachtende ambulances, te weinig behandelplekken, een verouderde uitstraling: dat moest anders. In mei 2016 vroeg de directie haar om de SEH-nieuwbouw te realiseren. Doordacht en vlot zette het MCL met IAA Architecten, Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITBB de grootste en meest geavanceerde SEH van Noord-Nederland neer.

 

“Het gebouw is transparant, kleurrijk en licht. Medewerkers en patiënten houden voeling met buiten, zonder dat er inkijk is.” Er zijn vier zones, voor de verschillende patiëntstromen: laag complexe zorg (zoals een sportblessure), midden/hoog complexe zorg (met meerdere zorgvragen) en acute zorg (zoals hartritmestoornissen en verkeersongelukken). “De vierde zone is aan het zicht onttrokken. Gedetineerden, slachtoffers van een seksueel misdrijf of nucleaire ramp worden daar met de hoogst mogelijke privacy geholpen. Dit is uniek in Nederland”, vertelt Docter terecht trots. Heilige verhuisdatum De verhuizing op 13 oktober 2017 naar het nieuwe gebouw was een militaire operatie. Docter: “José van Vegten, projectleider bouw namens de gebruikers en ex-marinier, heeft samen met collega’s het verhuisplan geschreven. Alles werd tijdig, intensief en zorgvuldig voorbereid. Op de verhuisdag –een dag na de opening van de nieuwe SEH– gingen we ‘s nachts om 4 uur over.

 

’s Ochtends om 7 uur konden we de eerste patiënt welkom heten.” Osinga: “De verhuisdatum was vooraf bekend en was heilig. Met de bouw is alles steeds in stapjes getest. We wisten heel goed: het moet nu goed want als het draait kun je niet zomaar iets herstellen of aanpassen.” Het mooie gebouw bevalt prima in de praktijk, vertelt Docter: “Onze medewerkers ervaren een heel prettige werkomgeving met veel licht en ruimte. Patiënten zijn enthousiast over de rust en de kleuren. Een fijn gevoel: wij zijn bij het MCL de komende tien jaar volledig klaar qua capaciteit!”