Eerste opleveringen fase 2 bouw Opwierde-Zuid

Gepubliceerd op 06 oktober 2021

Eerste opleveringen fase 2 bouw Opwierde-Zuid

APPINGEDAM | De eerste bewoners van de tweede fase van Opwierde-Zuid in Appingedam ontvangen vandaag de sleutel van hun nieuwe woning. Samen met de bewoners vieren gemeente Eemsdelta, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en Woongroep Marenland dit heugelijke moment, de eerste opleveringen van fase 2 zijn een feit.  

De uitvoering van het complexe project startte in januari 2020 met de sloop en nieuwbouw van 164 huurwoningen en 69 koopwoningen in Opwierde-Zuid. Dit omdat ze niet aardbevingsbestendig waren. Begin 2022 zullen alle nieuwe woningen opgeleverd zijn.

 

In het kader van het versterkingsprogramma worden er nieuwe aardbevingsbestendige, duurzame en aardgasvrije woningen teruggebouwd. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben allemaal een warmtepomp om de woning te verwarmen.

Onthulling gedicht

Meneer Baarschers, bewoner van Opwierde-Zuid schreef een gedicht over de wijk. Het gedicht krijgt een plekje aan de gevel van één van de nieuwe woningen. Samen met Annalies Usmany, wethouder gemeente Eemsdelta, Peter Spijkerman, directeur Nationaal Coördinator Groningen, Herman van Wijk van Bouwgroep Dijkstra Draisma en Gerke Brouwer, directeur-bestuurder Woongroep Marenland onthulde meneer Baarschers het gedicht en droeg hij het voor:

 

“De aarde beefde

Waar Opwierde leefde

Herrijzend uit verval

Ieder die het weten zal”

Nieuwe inrichting van de wijk

Opwierde-Zuid wordt helemaal opnieuw ingericht.  Er is gekozen voor een ruimere opzet van de wijk (184 woningen in plaats van 233) met meer ruimte voor groen, waterpartijen en parkeren.  Daarom komen er 49 woningen minder terug in de wijk. Dit aantal woningen is ter compensatie teruggebouwd aan de Focco Ukenalaan, Patrimoniumstraat en de Opwierderweg.

Gezamenlijk project

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van Woongroep Marenland en Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor de sloop van de oude woningen en het bouwen van de nieuwe woningen.