Gepubliceerd op 11 februari 2022

Circulariteit en duurzaam bouwen staan centraal bij nieuwbouw gemeentewerf en afvalbrengstation in Roden

Na de realisatie van het iconische Swettehûs in Leeuwarden werken wij alweer hard aan het volgende circulaire project, Gemeentewerf Roden. Een hoogwaardig, circulair en klimaatadaptief afvalbrengstation dat we in opdracht van de gemeente Noordenveld realiseren. Het nieuwe onderkomen wordt niet alleen duurzaam en energiezuinig, maar ook een gebouw waarbij circulariteit de boventoon voert. De gemeente wil het voortouw nemen richting haar bewoners als het gaat om het hergebruiken van materialen.

Compleet ontwerp

In het aanbestedingstraject ontving de gemeente Noordenveld van drie aannemers een ontwerp. Bij de beoordeling door de selectiecommissie kwam het ontwerp van Dijkstra Draisma als meest complete ontwerp uit de bus. In het ontwerp gaat veel aandacht uit naar architectuur, verkeer, duurzaamheid, circulariteit en gebruikswaarde.

 

Bouwgroep Dijkstra Draisma werkt aan dit project samen met onder andere TWA architecten, Modulo Milieustraten, Dijkhuis ingenieurs, ITBB installaties, Noorman bouwfysica, BonoTraffic en De Waard Grondwerken.

Circulair en remontabel

Het project bestaat uit vier onderdelen:

  1. de gemeentewerf met een kantoor, stalling en werkplaatsen voor het wagenpark
  2. het werfterrein met onder meer de voorzieningen voor de gladheidsbestrijding
  3. het brengstation voor inwoners en een parkeerterrein voor de medewerkers
  4. daarnaast komt er een voorsorteercentrum waarbij materialen die een tweede kans verdienen apart kunnen worden gelegd voor hergebruik

Het afvalbrengstation is ontworpen als een compact, flexibel en aanpasbaar gebouw. Dit mede dankzij toepassing van het Modulo-systeem als basis. De onderdelen van het Modulo-systeem, de zogenaamde U-elementen, kunnen in hun geheel losgekoppeld worden en verplaatst. Hiermee beschikt Gemeente Noordenveld straks over een uniek en zeer flexibel systeem.

 

Energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en een luchtwater warmtepomp. Regenwater wordt opgevangen in een vijver, die wordt verbonden met open water. Zo is er altijd voldoende water aanwezig. Het grijze water wordt gebruikt voor het doorspoelen van toiletten, de hogedrukspuit van het afvalbrengstation, de autowasplaats , de zoutmenginstallatie en de veegwagens van de gemeente. De gevel wordt bekleed met herbruikbaar hout en waar mogelijk worden tweedehands buitenkozijnen toegepast.

Ontwerpfase

Het project bevindt zich op dit moment in de ontwerpfase. De komende tijd wordt het project verder uitgewerkt. De toekomstige gebruikers (medewerkers en bezoekers) en de omliggende bedrijven worden daar nauw bij betrokken. Zo onderzoeken we welke tweedehands materialen nog vrij komen en toegepast kunnen worden in het ontwerp. Wanneer het ontwerp klaar is kan de bouw worden voorbereid. Naar verwachting zal de oplevering en ingebruikname plaatsvinden in de zomer van 2023.