Bouwgroep Dijkstra Draisma bouwt 92 energiezuinige woningen en appartementen in Harlingen, Plan Zuid fase drie.

Gepubliceerd op 12 januari 2021

Bouwgroep Dijkstra Draisma bouwt 92 energiezuinige woningen en appartementen in Harlingen, Plan Zuid fase drie.

In opdracht van De Bouwvereniging Harlingen starten wij komend voorjaar met de nieuwbouw van 92 woningen, appartementen en studio’s. Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de realisatie van de woningen.

Energiezuinige woningen en appartementen in Harlingen

Fase drie bevindt zich aan de Koningin Wilhelminastraat en de Prinses Margrietstraat in Harlingen. In het nieuwe plan, dat samen met de bewoners tot stand is gekomen, is er ruimte voor 40 grondgebonden woningen, 12 studio’s en 40 appartementen. De grondgebonden woningen en appartementen zijn zo ontworpen dat deze geschikt zijn voor alle doelgroepen. Hiermee zijn ze levensloopbestendig.

Openbare inrichting

De woningen zijn gasloos, energiezuinig en geschikt voor alle leeftijden. Bij het ontwerp is zorgvuldig aandacht geweest voor de openbare inrichting en het realiseren van groene verblijfplekken voor bewoners in een gemeenschappelijk park.

Architectuur

Het ontwerp is in handen van Van Manen en Zwart Architecten, Drachten. Kenmerkend voor Plan Zuid is hier en daar een verwijzing naar het wad, de zeedijk en typische Harlingse havenwoningen. Om de 92 woningen een extra eigen identiteit te geven is gekozen voor een metselpatroon in een kenmerkende zeshoek. Hiermee wordt verwezen naar de basaltstructuur langs de zeedijk en de visnetten uit de Harlinger visserij.

De laatste fase

De derde fase van Plan Zuid is de laatste fase van een langdurige herstructurering. De nieuwbouw voor fase drie vormt niet alleen een groot deel van de totale wijkvernieuwing van Plan Zuid, maar heeft ook een belangrijke entreefunctie vanuit het centrum van Harlingen.

Naar verwachting worden de woningen in het voorjaar van 2022 opgeleverd.