Nieuwbouw

Design & Build 92 appartementen Plan Zuid fase 3, Harlingen

april 2021
april 2022
In opdracht van:
De Bouwvereniging
In samenwerking met:
Van Manen en Zwart Architecten
Impressies: Van Manen en Zwart Architecten
Impressies: Van Manen en Zwart Architecten

Nieuwbouw 92 woningen derde fase Plan Zuid

Namens De Bouwvereniging Harlingen starten wij in het voorjaar 2021 met de nieuwbouw van 92 woningen, appartementen en studio’s. Dit project is onderdeel van Plan Zuid, Harlingen.

 

De derde fase van Plan Zuid is de laatste fase van een langdurige her- structurering. Deze fase bevindt zich rondom de Koningin Wilhelminastraat, Prinses Margrietstraat en Prins Bernhardstraat. De bestaande woningen zijn reeds gesloopt.

 

Geschikt voor alle doelgroepen

In het nieuwe plan, dat samen met de bewoners tot stand is gekomen, is er ruimte voor 40 grondgebonden woningen, 12 studio’s en 40 appartementen. De grondgebonden woningen en appartementen zijn zo ontworpen dat deze geschikt zijn voor alle doelgroepen. Hiermee zijn ze levensloopbestendig. De twaalf studio’s hebben een verrassende en speelse indeling en zijn bedoeld voor de jongere doelgroep tot circa 23 jaar.

 

Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de realisatie van de woningen.

Comfortabel en energiezuinig

De comfortabele en goed geïsoleerde woningen zijn functioneel ingedeeld. De karakteristieke kappen zijn opgebouwd uit zonnepanelen en geven het plan een duurzame uitstraling.

De woningen hebben verhoogde isolatiewaarden, drievoudige beglazing en een zeer goede luchtdichtheid. In combinatie met een warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning en pv-panelen zorgt dit voor een zeer lage energierekening voor de bewoners. Daarnaast zorgen de bestaande bomen in de wijk, zonwering en de gebouwontwerpen voor verkoeling in de zomermaanden.

 

Architectuur

Het ontwerp is in handen van Van Manen en Zwart Architecten, Drachten.

Kermerkend voor de zogenaamde Tuindorparchitectuur zijn de dwarskappen. Deze worden zowel bij de appartementen als bij de grondgebonden woningen toegepast. De dwarskappen onderbreken de lengtes van de woningblokken en markeren de hoeken.

 

Wat betreft de kleurstelling is gekozen voor een warme oranje kleur in combinatie met warmgrijze dakgoten en kozijnen voor een eigentijds karakter.  

 

Kenmerkend voor Plan Zuid is hier en daar een verwijzing naar het wad en de zeedijk. Om de 92 woningen een extra eigen identiteit te geven is gekozen voor een metselpatroon in een kenmerkende zeshoek. Hiermee wordt verwezen naar de basaltstructuur langs de zeedijk en de visnetten uit de visserij van Harlingen.