Bijzonder moment bij woningverbetering in Leeuwarden: achttien warmtepompen geplaatst

Gepubliceerd op 09 juni 2021

Bijzonder moment bij woningverbetering in Leeuwarden: achttien warmtepompen geplaatst

Dinsdagochtend 8 juni brak een bijzonder moment aan, aan de Julianalaan. Met een enorme kraan werd een stalen frame met daarop twee units met warmtepompen op het dak gehesen van een blok woningen van Elkien. Het collectieve warmtesysteem voorziet binnenkort 270 woningen aan de Julianalaan en Breitnerstraat van verwarming en warm water.

Woningverbetering voor Elkien

Het plaatsen van dit warmtesysteem is onderdeel van een groot woningverbetering project dat Elkien samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma uitvoert. De 270 portiekwoningen uit 1959 krijgen onder andere een nieuwe keuken, douche en toilet, kozijnen met triple glas, isolatie en zonnepanelen. Ook worden de portieken opgeknapt en het schilderwerk rondom gedaan. Daarnaast komt er dus een installatie op het dak die er voor zorgt dat de woningen gasloos worden en CO2 neutraal.

Uniek collectief warmtesysteem

Uniek aan dit project is het collectieve warmtesysteem waarop alle 270 woningen worden aangesloten. De eerste 17 woningen nog voor de zomervakantie. Elkien is eigenaar van de installatie en daarmee warmteleverancier. Iedere woning krijgt een boiler, zonnepanelen en een eigen energiemeter.

 

De installaties worden verzorgd door INST. en alles wordt in de woningen aangesloten door P. de Vries Installatietechnieken B.V.

“Innovaties als deze zijn alleen mogelijk als je het vertrouwen krijgt wat bij een ketensamenwerking past. Complimenten aan Elkien om dit aan te durven en hiermee dit vooruitstrevende project op te pakken.”

Johannes Klimstra, productontwikkelaar energietransitie bij Dijkstra Draisma

Wat zijn de voordelen?

Het collectieve gebruik van de warmtepompen is goedkoper dan een warmtepomp installeren in iedere woning. Door de grootschalige inkoop van energie en het rendement van de warmtepompen en de zonnepanelen kan Elkien de bewoners en lage energieprijs aanbieden. De stroom die wordt opgewekt is bovendien helemaal ‘groen’. Het loont om zuinig om te blijven gaan met deze duurzame energie. De afrekening is namelijk per verbruik per woning. Alle bewoners krijgen begeleiding in het zo efficiënt mogelijk omgaan met hun nieuwe installatie. Ketenmanager Arend Hoekstra van Elkien: “Door de ketensamenwerking met BGDD en co-makers, realiseren we een optimale en duurzame energieoplossing voor dit complex en de bewoners”.

“Door de ketensamenwerking met BGDD en co-makers, realiseren we een optimale en duurzame energieoplossing voor dit complex en de bewoners”.

Arend Hoekstra, ketenmanager bij Elkien