Tijd voor de volgende stap

ROBOTISERING EN

INDUSTRIALISERING IN DE BOUW

Industrieel bouwen

INDUSTRIEEL BOUWEN

Industrialisatie in de bouw kan een belangrijke bijdrage leveren aan het besparen van energie in de productiefase en verbetering van de circulariteit. Producten welke ontworpen en geproduceerd zijn volgens een industrieel bouwconcept hebben de volgende kenmerken:

  1. Een hoge mate van standaardisatie
  2. Multifunctionele onderdelen
  3. Snel en efficiënt geproduceerd
  4. Gebruik monomaterialen (géén composieten gebruiken)

Door de producten op een industriële manier te produceren wordt in de eerste plaats materiaal bespaard door een efficiënte productie die verspilling tegengaat. Daarnaast zal het energieverbruik per product door de efficiënte productie afnemen. Door een de hoge mate van standaardisatie wordt de verwerkingsindustrie in staat gesteld om recycling en verwerkingsprocessen voor te sorteren op een product. Dit is bevorderlijk voor hergebruik, recycling en het energie en grondstoffen verbruik tijdens deze processen. Multifunctionaliteit van de onderdelen bevorderd ook de kans op hergebruik. Het vergroot de toepasbaarheid van een bepaald product waardoor hergebruik waarschijnlijker is. Industrieel bouwen heeft dus zowel een directe als indirecte invloed op de circulariteit maar het bevorderd wel andere processen die cruciaal zijn in het bereiken van een circulaire bouw.

 

HET PROCES IN BEELD

In Grootegast renoveren we 13 woningen naar nul-op-de-meter. Om de woningen duurzaam te maken pakken we ze in en voorzien we ze van onze isolatiegevels. Deze worden in onze fabriek geproduceerd door vakmensen en robots. Hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk onderstaand filmpje.

Industrieel bouwen bij BGDD

OPENING VAN ONZE FABRIEK

Om in 2050 niet meer afhankelijk te zijn van aardgas moeten we 210.000 woningen per jaar verduurzamen. Dit kan alleen door de bouwprocessen te robotiseren en te industrialiseren. In onze fabriek komen innovatie, circulariteit, verduurzaming en efficiëntie samen. Naast de gevels produceren we dakkapellen, kozijnen en stelkozijnen voor onze eigen projecten. Bouwgroep Dijkstra Draisma staat voor kwaliteit. Zo zijn we continu bezig om kwaliteitscontroles uit te voeren om de te leveren producten verder te verbeteren en te optimaliseren. In 2017 is onze fabriek officieel geopend door de commissaris van de Koning Arno Brok.

Arno Brok opent officieel de fabriek
ROBOT

STANDAARDISERING EN

ROBOTISERING

Door standaardisering en robotisering in onze fabriek kunnen de onderdelen in een andere functie of woning hergebruikt worden. Het geoptimaliseerde productieproces maakt het mogelijk om op een efficiënte manier woningen te produceren met een lage energievraag en minimale materiaalverliezen.

BLIJVENDE ONTWIKKELING

De isolatiegevel die 100% circulair is, is in ontwikkeling. De gevel wordt industrieel en lokaal gebouwd en is 100% her te gebruiken. Dankzij deze productielijn, kunnen we straks razendsnel gevelelementen efficiënt produceren en woningen binnen afzienbare tijd verduurzamen. De complete, vochtvrije gevels worden via diverse stations, met behulp van robots gefabriceerd en ingezet om bestaande woningen nul-op-de-meter te maken. Dankzij de isolatieschil, in combinatie met zonnepanelen en warmtepompen, worden oude woningen zo verbouwd, dat ze net zoveel energie opleveren als dat ze gebruiken.

isolatiegevel
DROOGSTAPELWONING
DROOGSTAPELWONING2

TESTOMGEVING IN EIGEN 'HUIS'

In 2017 hebben we geïnvesteerd in een testomgeving. Via nieuwe werkmodellen zijn verschillende gasloze systemen in de praktijk getest. Dat levert enerzijds technische informatie op en daarnaast informatie over de beleving van de consumenten. Op ons eigen terrein is een voorbeeldwoning gerealiseerd. Door gebruik te maken van droge knopen in plaats van natte verbindingen, kan deze woning in zijn geheel gedemonteerd worden. Ook is de Droogstapelwoning industrieel geproduceerd en 100% her te gebruiken.