Verwarmingssysteem

Lees hier alles over de werking van het verwarmingssysteem. 

Boilervat 1

Verwarmingssysteem

Hoe werkt het verwarmingssysteem? Op het dak van de woningen aan de Breitnerstraat zijn warmtepompen geplaatst die de woningen aan de Julianalaan en de Breitnerstraat voorzien van verwarming en warmwater. Deze units wekken duurzame warmte op en verwarmen water. Het verwarmde water gaat via leidingen naar het boilervat in de keuken of in de berging (begane grond woningen).

 

 

Elke woning heeft een boilervat van 150 liter (zie de afbeelding hiernaast). Dat is ruim voldoende voor een huishouden van 2 á 3 personen met een gemiddeld verbruik. Het water uit het boilervat wordt gebruikt voor warm douchewater en warm kraanwater. Iedere woning heeft een individuele meter om het warm waterverbruik per woning te kunnen meten (zie de uitleg onderaan de pagina).

Thermostaat

Stel met de thermostaat in de woonkamer de gewenste temperatuur in. De verwarming verbruikt de minste energie als er geen grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zijn. Verlaag daarom ’s nachts de temperatuur met maximaal 2 graden indien gewenst. Wanneer u de temperatuur met meer dan 2 graden verlaagt of verhoogt, bespaart u geen energie. Er is dan juist extra energie nodig voor het verwarmen van de woning en het behalen van de gewenste temperatuur.

 

 

Radiatoren

De radiatoren in de woning zijn aangesloten op het collectieve verwarmingssysteem en worden automatisch geregeld via de thermostaat in de woonkamer. U hoeft de radiatoren dus niet meer open of dicht te draaien.

 

 

Warmteverbruik meten

Naast het boilervat is een warmtemeter geplaatst die het verbruik van de verwarming en warm water meet in gigajoule (1 gigajoule is ongeveer 32 m3 gas). Elkien kan het warmtegebruik per woning op afstand uitlezen. U ontvangt daarom jaarlijks een afrekening van Elkien voor het warmteverbruik (verwarming en warm water). U kunt zelf ook het warmteverbruik aflezen op de warmtemeter.

 


Elektriciteitsverbruik meten
U kunt de hoeveelheid opwekking van de zonnepanelen en het elektriciteitsverbruik aflezen op de slimme meter in de meterkast. Bij veel energieleveranciers kunt u ook via de online applicatie de verbruiksgegevens van uw woning bekijken. U kunt nog meer informatie aflezen. Zie hiervoor het informatieblad van Liander die bij de slimme meter ligt. Uw energieleverancier kan door de slimme meter op afstand uw energieverbruik aflezen. Bij de meeste energieleveranciers ontvangt u jaarlijks een afrekening voor uw elektriciteitsverbruik.

 

Energierekening

Hoe ziet uw energierekening eruit? U betaalt een voorschotbedrag voor verwarming en warm water aan Elkien. Dit voorschotbedrag is vastgesteld op basis van een schatting, en kan via Elkien aangepast worden indien gewenst. Voor de betaling van het voorschot heeft u een aanvulling op de huurovereenkomst met Elkien ondertekend.

 

Naast het voorschotbedrag voor warmte betaalt u € 8,00 per maand aan Elkien voor 4 zonnepanelen. De stroom die opgewekt wordt met de zonnepanelen is voor het gebruik van huishoudelijke apparatuur. De hoeveelheid elektriciteit die u daarnaast nodig heeft voor huishoudelijk gebruik, koopt u in bij uw energieleverancier. Dit betekent dat u alleen een contract voor elektra afsluit of behoudt met uw energieleverancier.