Woningverbetering 270 woningen Julianalaan en Breitnerstraat, Leeuwarden

juni 2020
november 2021
In opdracht van:
Elkien
In samenwerking met:
Dorenbos Architekten

Woningverbetering 270 woningen aan de Julianalaan en Breitnerstraat

De woningen aan de Julianalaan en Breitnerstraat zijn klaargemaakt voor de toekomst. In opdracht van Elkien hebben we de bestaande woningen onderhouden, verbeterd en energiezuinig gemaakt. We verwijderden de CV-ketels en gasleidingen en de woningen zijn aangesloten op het collectief verwarmingssysteem. Omdat het gas uit de woningen verdwenen is zijn de keukens voorzien van een elektrische aansluiting. 

Collectief warmtesysteem

De woningen zijn aangesloten op het collectief warmtesysteem. Bij dit innovatieve systeem wordt op één locatie duurzame warmte opgewekt door middel van warmtepompen. Deze warmte wordt via een lokaal warmtenet geleverd aan de woningen. De warmtepompen halen energie uit de buitenlucht om warm water te maken. Het warme water gaat via leidingen naar het boilervat in de keuken. De zonnepanelen zorgen voor de benodigde energie.

 

Het nieuwe verwarmingssysteem is aangesloten door installatiebedrijf INST. De energieprestatie van de woningen wordt door middel van monitoring gevolgd.

Duurzame maatregelen

De woningen zijn daarnaast zowel van binnen als van buiten flink aangepakt.

Naast het verwijderen van de cv ketels en gasleidingen plaatsten we vier zonnepanelen per woning op het dak om de benodigde elektriciteit op te wekken. 

 

We vervingen de keuken, douche en toilet en er is een mechanisch ventilatiesysteem aangebracht. De kozijnen zijn vervangen door nieuwe kunststof kozijnen met triple(HR+++) glas. Daarnaast zijn bij alle woningen aan de Julianalaan zonwerende screens geplaatst voor het woonkamerraam.

 

Het isoleren van de woning was een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Het dak is bij-geïsoleerd en er is nieuwe dakbedekking aangebracht. Door al deze duurzame maatregelen en het plaatsen van zonnepanelen zijn de woningen energieneutraal gemaakt.

Viering 1000ste woningverbetering

12 november 2021

Vandaag was het feest aan de Julianalaan en in de Breitnerstraat in Leeuwarden. Ketenpartners Elkien en BGDD realiseerden samen de 1000ste woningverbetering. En die woning werd vandaag opgeleverd aan Melvin van Eldik, die in de Breitnerstraat woont. Hij is de bewoner van deze 1000ste woning. Medewerkers van beide organisaties stonden vanmorgen voor de deur van zijn tijdelijke woning en verrasten hem met onder andere een flinke slagroomtaart en een mooie foto. Binnenkort keert hij terug naar zijn vertrouwde stek aan de Breitnerstraat.

Afsluiting van het jaar 2020

15 december 2020

Op gepaste afstand stond het projectteam van Elkien en Bouwgroep Dijkstra Draisma stil bij de grootschalige woningverbetering aan de Julianalaan en de Breitnerstraat in Leeuwarden. Daar verduurzamen we 270 woningen van Elkien en sluiten ze aan op een volledig elektrisch verwarmingssysteem. In 2020 zijn er bij zo’n 120 woningen aan de Julianalaan kozijnen, badkamers, keukens, toiletten en plafonds vervangen. In het nieuwe jaar gaan we verder met de laatste 150.

 

BGDD heeft met Elkien een hele fijne ketensamenwerking waar we erg trots op zijn! In de afgelopen jaren hebben we al bijna duizend woningen voor ze verduurzaamd. 

Projectteam van Elkien en Dijkstra Draisma
Projectteam van Elkien en Dijkstra Draisma

Fasering

Gezien de omvang van het project zijn de werkzaamheden in drie fases uitgevoerd.

 

Fase 1: Julianalaan 72 t/m 114D

Fase 2: Julianalaan 44 t/m 70D en Breitnerstraat 26 t/m 52C

Fase 3: Julianalaan 116 t/m 138D en Breitnerstraat 2 t/m 24C

 

De eerste helft van de woningen is in 2020 verbeterd, de tweede helft in 2021.

 

Modelwoning

Tijdens de werkzaamheden was de Julianalaan 48D ingericht als modelwoning. Hier konden de bewoners ervaren hoe hun woning er straks uit zou komen te zien.

 

In de modelwoning waren ook de verschillende materialen voor de keuken, douche en toilet aanwezig waaruit de bewoners een keuze konden maken. Onze medewerkers waren hier met regelmaat aanwezig om vragen van bewoners te kunnen beantwoorden.

Modelwoning Julianalaan
Modelwoning Julianalaan