Transformatie en verduurzaming

Voormalig Beursgebouw, Leeuwarden

januari 2018
april 2019
5168 m²
In samenwerking met:
J.O.N.G. Architecten Lemmer

Ingrijpende verbouwing

In dit eerste monumentale, all-electric onderwijsgebouw van Nederland kunnen nu tot 1.000 nationale én internationale studenten kleinschalig onderwijs volgen. In opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben we het oude Beursgebouw van Leeuwarden verbouwd tot de nieuwe Friese faculteit, de RUG/Campus Fryslân. Tijdens deze ingrijpende verbouwing werden een aantal vroegere details in een nieuw jasje gestoken.

Een prachtige combinatie van toen en nu!


De locatie van de elfde faculteit van Rijksuniversiteit Groningen draagt bij aan de werving van studenten. De RUG wil namelijk graag meer studenten huisvesten in Leeuwarden om weer volop universitair onderwijs te kunnen bieden. 

Video renovatie de Beurs Leeuwarden | Campus Fryslân / Rijksuniversiteit Groningen

1024x574
Jan Willem Zuidema, Teamleider Restauratie

Wilt u ook gebruik maken van onze expertise op het gebied van restauratie?

Jan Willem Zuidema, Teamleider Restauratie

Monument in duurzaam jasje

Het aanzicht van het rijksmonument is op het eerste gezicht nagenoeg hetzelfde gebleven. Toch is het gebouw een stuk duurzamer geworden. Naast een verbeterde isolatie liggen er op dit moment 362 zonnepanelen op het dak. Al deze aanpassingen maken de Campus Fryslân volledig onafhankelijk van gas. Alles is elektrisch, wat zeer bijzonder is voor een monumentaal gebouw als deze.

 

Het energielabel G heeft plaatsgemaakt voor energielabel C/B. Zo krijgt Leeuwarden het eerste monumentale, all-electric  onderwijsgebouw van Nederland.

HISTORISCH KARAKTER

Naast de verduurzamingsmaatregelen is in het ontwerp ook fors ingezet om het historisch karakter van het gebouw te benadrukken en terug te laten komen. De nieuwe onderwijs- en werkruimten zijn los in de ruimte staande vormen, zodat de monumentale gevel en het aanzicht van het originele vloerwerk in tact konden blijven.

 

Daarnaast is de oude, hardstenen trap met hekwerk bij de hoofdentree volledig gereconstrueerd. Met behulp van de oude bouwtekeningen is het smeedijzeren traphek door een smid nagemaakt en geplaatst in de entreehal. Hierdoor krijgt het gebouw zijn statige, historische entree terug. 

Oorsprong

Het rijksmonument De Beurs is in 1880 gebouwd in Leeuwarden. Het neoclassicistische gebouw aan de Wirdumerdijk is een ontwerp van architect Thomas Adrianus Romein. In De Beurs werden onder andere boter, kaas en akkerbouwproducten verhandeld. Na de agrarische depressie (1878-1895) is in 1980 het gebouw verbouwd tot openbare bibliotheek, die in 2018 is verhuisd naar de Blokhuispoort, in het cellencomplex aan de Keizersgracht.

Officiële opening

Donderdag 31 oktober 2019 was de officiële opening van het voormalig Beursgebouw in Leeuwarden. Keynote speakers Prof. Mr. Jaap de Hoop Scheffer en prof. Dr. Patrick Verkooijen waren aan het woord met aansluitend een paneldiscussie.

 

Na de sprekers was het tijd voor de openingsceremonie in de Centrale Hal door Burgemeester Sybrand Buma, voorzitter College van Bestuurd van de RUG Jouke de Vries en gedeputeerde Sander de Rouwe.

“Degenen die het gebouw kenden als bibliotheek, zullen versteld staan wat voor kunststukjes J.O.N.G. architecten en Bouwgroep Dijkstra Draisma hebben gerealiseerd. Het pand heeft absoluut zijn grandeur terug. Ook de gebruikte kleuren en materialen geven onmiddellijk een warm gevoel.”

Piet Bouma, directeur Bedrijfsvoering van Campus Fryslân

A different view

De totaal gerenoveerde Beurs is een plek waar de slagzin van de faculteit, A different view, elke dag volop beleefd zal worden. Op vrijdag 5 april 2019 werd de nieuwe campus opgeleverd. Vanaf de zomer zullen alle studenten, medewerkers en promovendi eindelijk weer bij elkaar zitten op één locatie in het Friese Leeuwarden.

 

“Het is nu aan ons als medewerkers en studenten van RUG/Campus Fryslân, als nieuwe bewoners van De Beurs, daar de passende, duurzame inhoud voor stad en samenleving bij te leveren, in werk en studie. Een geweldig voorrecht!” besluit Bouma.