nieuwe situatie
nieuwe situatie
huidige situatie
huidige situatie

Vernieuwbouw Stadhuis, Hoorn

Het stadhuis van de Gemeente Hoorn wordt gerenoveerd. Het project betreft deels verbouw en deels nieuwbouw. Het huidige stadhuis is verdeeld over drie bouwdelen en vijf bouwlagen. De vernieuwbouw heeft betrekking op bouwdeel A en B. Beide delen hebben een gemeentelijke monumentale status.

 

Naast renovatie betreft de opdracht ook een deel nieuwbouw, ca. 2500m2. Hieronder valt onder andere de raadzaal. Daarnaast passen we de entree aan en realiseren we nieuwe parkeervoorzieningen. Het gerenoveerde stadhuis zal plaats bieden aan ca. 600 medewerkers met bijbehorende voorzieningen, publieke dienstverlening, een nieuwe raadzaal en vergader- en restauratieve voorzieningen. De bouwdelen A en B zijn tijdens de vernieuwbouw niet in gebruik. Bouwdeel C wordt gebruikt voor tijdelijke huisvesting. Hierdoor hebben wij alle ruimte om de werkzaamheden goed uit te voeren.

Een ontwerp met voorbeeldfunctie

Het schetsontwerp is inmiddels vastgesteld en dient als basis voor de verdere uitwerking van het ontwerp. Architectenbureau BRTArchitecten uit Alkmaar heeft samen met de gemeente het schetsontwerp gemaakt. Ditzelfde architectenbureau heeft ook het ontwerp van het huidige stadhuis gemaakt in de jaren 70.

 

‘Duurzaamheid en het hergebruik van materialen staan centraal bij de renovatie van het stadhuis.’ Aldus wethouder Arthur Helling. ‘We hebben hierin als gemeente een voorbeeldfunctie. We willen laten zien dat je ook een gedateerd pand met monumentale status een energiezuinig nieuw leven kunt geven. We streven ernaar dat het energieneutraal wordt.’

Voorlopige impressies: BRTArchitecten
Voorlopige impressies: BRTArchitecten

Modern en duurzaam

Het vernieuwde stadhuis maakt geen gebruik van gas. Veel van de bestaande materialen krijgen een nieuw leven in het vernieuwde stadhuis. Het wordt goed geïsoleerd, waarop de bestaande leitjes aan de buitenkant van het stadhuis terugkomen. En ook de herkenbare kleuren en schrootjes aan de binnenkant komen op een moderne manier terug.

Rondleiding Stadhuis Hoorn

November 2023

Vorige week gaven onze uitvoerders een rondleiding door het Stadhuis Gemeente Hoorn aan leerlingen uit de derde klas van vmbo Bouwen, Wonen en Interieur (BWI). Wij legden het gehele bouwproject uit en vertelden hoe wij het pand een nieuw energiezuinig leven gaan geven. De eerste prioriteit heeft nu het wind- en waterdicht maken van het pand. Ontzettend leuk dat wij op deze manier de jonge generaties kunnen meenemen in dit project!

v.l.n.r.: Arthur Helling, Adriana Kessens, Heerke Osinga (BGDD) en  Pieter van Kruistum
v.l.n.r.: Arthur Helling, Adriana Kessens, Heerke Osinga (BGDD) en Pieter van Kruistum

Eerste paal geslagen voor vernieuwbouw stadhuis Hoorn

20 januari 2023

Een bijzonder moment voor de gemeente Hoorn. Vandaag ging de eerste paal de grond in van de vernieuwbouw van het stadhuis. In totaal gaan er 115 heipalen de grond in. 

 

Het pand wordt volledig duurzaam en circulair vernieuwd en is straks helemaal gasloos. Het bestaande deel is een gemeentelijk monument en zal qua uiterlijk niet veranderen. Daarnaast komt nog een nieuw deel, die zal gebouwd worden in de stijl van het bestaande ontwerp. 

Bouwteampartner

Bouwgroep Dijkstra Draisma is na een Europese aanbesteding geselecteerd als bouwteampartner om samen met installateur Lomans, Amersfoort en de architect het ontwerp verder uit te werken naar uitvoerbaar niveau. De bouwteam overeenkomst is inmiddels getekend. Bij de keuze van een aannemer speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Mede dankzij onze ruime ervaring met het bouwen van duurzame kantoorpanden zijn wij door deze selectie gekomen.  

 

Het schetsontwerp wordt uitgewerkt in een voorlopig ontwerp en daarna een definitief ontwerp. Tijdens de verdere ontwerpfase vraagt de gemeente de gebruikers en bezoekers om mee te denken over het ontwerp. Naar alle verwachting is het definitieve ontwerp is in de zomer van 2022 klaar,