Woningverbetering

Verduurzamen flat "De Dulf" 7-hoog, Leeuwarden

september 2018
juni 2019
In opdracht van:
Elkien
In samenwerking met:
KAW

De flat van 7-hoog aan De Dulf is opgeleverd! In opdracht van Elkien hebben wij in totaal 102 woningen verbeterd, om zo de corporatie weer een stapje dichter bij haar duurzaamheidsdoelstelling te brengen. Elkien wil namelijk voor 2050 haar volledige woningvoorraad verbeteren naar energie neutraal.

BUITENWERKZAAMHEDEN

Er stond heel wat werk op het programma, zowel voor de aanpassingen in de flat, als aan de buitenkant. Wat voornamelijk van belang was voor de buitenkant was een goede isolatie. Daarom hebben we nieuwe buitenkozijnen met triple (driedubbele) beglazing geplaatst. Voor het woongemak is er een zonwering ter plaatse van de woonkamer geplaatst, zodat ook de woningen hogerop weinig tot geen last van de zon ervaren.

 

Verder hebben we de kopgevel en de nieuwe dakbedekking geïsoleerd, zodat de bewoners minder last hebben van warmteverlies en daardoor besparen op hun stookkosten. Om de gezamenlijke ruimtes in het gebouw van energie te voorzien, zijn er zonnepanelen geplaatst. Lekker duurzaam en goedkoop dus!

Tot slot hebben we de trappenhallen opgeknapt door deze een mooi kleurtje te geven. Zo komen de bewoners en gasten binnen in een aangename omgeving.

BINNENWERKZAAMHEDEN

De keuken van de bewoners zal er voortaan heel anders uitzien. Het oude keukenblad heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe. We hebben de gasleiding in de keuken afgesloten en de gasplaat heeft plaatsgemaakt voor een elektrisch kooktoestel. Zo is de eerste stap gezet naar een all-electric woning. Elkien streeft ernaar om over een aantal jaren de woningen aan te sluiten op een warmtenet, zodat het gas volledig uit de woningen verdwijnt.


Naast de keuken hebben we ook het ventilatiesysteem van de woningen verbeterd en de meterkast aangepast aan de nieuwe energievoorziening. Het nieuwe ventilatiesysteem zorgt voor een constante toevoer van schone lucht, zodat de luchtkwaliteit beter wordt.

INTRODUCTIE MET ELEKTRISCH KOKEN

Voor veel van de bewoners van De Dulf is het koken met een elektrische kookplaat helemaal nieuw. Naast dat de kookplaat energiezuinig is, kan het ook makkelijker worden schoongemaakt. Toch zijn er een aantal verschillen met koken op gas.

 

Om de bewoners toch een klein beetje kennis te laten maken met het nieuwe koken, hebben we in samenwerking met Mama Mascha een gezonde kookworkshop georganiseerd. Al met al een lekkere en leerzame middag!