Schadeherstel, onderhoud en restauratie woning, Onderdendam

maart 2021
mei 2021
In opdracht van:
Particulier

Herstel aardbevingsschade en onderhoud 19e eeuws pand, Onderdendam

In het Groningse Onderdendam zijn wij onlangs gestart met het schadeherstel en onderhoud van een 19e eeuws monumentaal pand. De woning is opgetrokken uit baksteen en voor zien van een zadeldak met geschulpte lijsten. Het gebouw bestaat uit een souterrain en een bel-etage. Op het terrein van de woning staat tevens een bijgebouw, welke wij ook onderhanden nemen.

Herstelwerkzaamheden

Het dorp Onderdendam bevindt zich in het aardbevingsgebied. De monumentale woning heeft hiervan schade ondervonden. De herstelopdracht bestaat uit een aantal elementen.

 

De voorgevel van de woning aan de waterzijde moet weer gefixeerd worden aan de beganegrondvloer. De scheuren in het gevelmetselwerk en een aantal binnenwanden zullen we herstellen. Daarnaast voeren we nog onderhoudswerk uit aan de gevels van het hoofd- en bijgebouw. Hierbij nemen we ook de persiennes (zonneblinden) onderhanden.

Restauratie door Dijkstra Draisma

Bouwgroep Dijkstra Draisma is al jaren gecertificeerd voor het restaureren van monumenten. Restaureren is een vak apart, dat zijn onze specialisten zich elke dag bewust. Wij hebben medewerkers met specifieke kennis van restauratiewerkzaamheden en jarenlange ervaring in dienst.

 

Het werken aan monumenten vraagt naast kennis van technieken en materialen ook om een groot aanpassingsvermogen zodat tijdens onverwachte omstandigheden toch in goed overleg met opdrachtgever steeds opnieuw de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.
Deze afstemming is tijdens het hele uitvoeringstraject van belang. Daarnaast hebben we een vaste achterban aan onderaannemers waar we regelmatig mee werken zodat we ook weten dat de benodigde kwaliteit geleverd kan worden.