Verduurzamen

Rijksmonument, Oudega

april 2017
januari 2018
In opdracht van:
Particulier
In samenwerking met:
Kijlstra-Brouwer, Beetsterzwaag

In het buitengebied van Oudega (Smallingerland) verbouwen, renoveren en restaureren wij een boerderij die aangemerkt is als rijksmonument. Tegelijkertijd werken wij op bijzondere wijze samen aan het energievraagstuk met als uitgangspunt: een woonboerderij van deze tijd mét behoud van de monumentale waarde.

DE VERBOUW, RENOVATIE EN RESTAURATIE BESTAAT UIT UITEENLOPENDE WERKZAAMHEDEN:

De zogenaamde opkamer blijft intact en wordt alleen voorzien van achterzetbeglazing waarmee de isolatiewaarde vergroot wordt maar het authentieke glas met kozijnen behouden wordt. In de keuken wordt de binnenbetimmering verwijderd, wordt geïsoleerd en de oude planken weer terug geplaatst / in zicht gebracht. De indeling van de hal, de woonkamer en de bovenverdieping worden herzien. De restauratiewerkzaamheden bestaan uit het herstellen van het metselwerk. De gietijzeren ramen worden behandeld en opnieuw teruggeplaatst en ook de uilenborden herstellen we. De oude en bijzondere paardenstal wordt ook intact gehouden waarbij onder andere restauratie werkzaamheden aan de gehengen nodig zijn. Het kippentrapje aan de achterzijde van de boerderij wordt behouden.

 

Het stookhok wordt tijdelijk ontdaan van de pannen zodat deze herplaatst kunnen worden. De rieten kap van de schuur wordt vervangen door dakpannen – zoals voorheen - en de juffer kap wordt hersteld waarbij de muren worden rechtgezet.

 

Het werkt wordt in twee fases uitgevoerd waarbij we rekening houden met het broedseizoen. Na oplevering van fase één (de bijschuur) verhuizen de eigenaren hier naartoe. Aan het einde van de zomer – na het broedseizoen – starten wij de werkzaamheden aan het hoofdgebouw.

RIJKSMONUMENT

Zowel de kop-rompboerderij (met schuur-, en stalgedeelte) als de bijschuur uit 1856 zijn aangemerkt als rijksmonument.

De kop-rompboerderij vanwege ouderdom en bouwgeschiedenis, de verzorgde architectonische vormgeving, de nog aanwezige waardevolle interieur-onderdelen, de visuele (en vroeger ook functionele) relatie tussen de boerderij en de andere complexonderdelen en vanwege de mooie ligging even buiten de bebouwde kom met vrij uitzicht over de velden. De bijschuur is rijksmonument vanwege de ouderdom, de bouwgeschiedenis en vanwege de visuele (en vroeger ook funtionele) relatie met de andere complexonderdelen. Bron: monumenten.nl

INSPIRATIE & ENERGIE

Een rijksmonument in Oudega, bouwers, een architect, opdrachtgevers, studenten en docenten. Mensen uit verschillende disciplines die zoeken naar nieuwe combinaties en innovaties voor een oude woonboerderij. Een inspiratiesessie waarbij ieders inbreng gelijkwaardig is. Oplossingen die simpel en goedkoop zijn óf ingrijpend en kostbaar. Maar allemaal met hetzelfde doel: de woonboerderij van deze tijd met behoud van de monumentale waarde. Kunnen we de boerderij gasloos maken? Kan de boerderij zijn eigen verhaal blijven vertellen? Hoe is de indeling op zijn voordeligst?

Ruim denken. Toekomstplannen. Mogelijkheden. Inspiratie!

Bekijk de video in de header.