Restauratie

Restauratie 'Sleeswijckhuis', Workum

november 2015
maart 2016
In opdracht van:
Vereniging Hendrick de Keyser

Aan de hoofdstraat van Workum, bestaande uit twee huizenrijen aan weerszijden, ligt het pand Noard 5. In opdracht van Vereniging Hendrick de Keyser is dit pand geheel gerestaureerd en in oude staat terug gebracht. Het pand heeft zijn oorspronkelijke woonfunctie terug gekregen en wordt momenteel verhuurd. De huurders wonen in het achterste gedeelte en in het voorste gedeelte hebben ze een winkel geopend. 

OORSPRONG

Er is niet veel bekend over het pand, maar de gevelsteen geeft aan dat het pand rond 1663 is gebouwd. In 1900 is het gekocht door de buurman (bewoner van Noard 3). Hij gebruikte het als koetshuis, stal en knechtenwoning. De paarden stonden in het voorste gedeelte en de koets in het achterste. In 1933 kocht de Vereniging Hendrick de Keyser het gebouw. Ongeveer 52 jaar later (1985) is het pand gerestaureerd, volgens de regels van toen. 

Een van de bekendste Friezen, Jopie Huisman, heeft het pand nadat de restauratie voltooid was gebruikt als expositieruimte. Hij huurde het van Vereniging Hendrick de Keyser. Na enkele jaren wilde de Friese schilder een pand dat beter beveiligd was tegen brand. Daarom liet hij verderop in de straat een nieuw onderkomen bouwen. 

Enkele jaren geleden kon de vereniging na giften te hebben ontvangen, hun wensen om het pand in oorspronkelijk staat terug te brengen verwezenlijken.

BIJZONDERE 17E- EEUWSE BEDSTEDEWAND TE BEWONDEREN IN HET 'SLEESWIJCKHUIS' WORKUM

In het 'Sleeswijckhuis' in Workum is een bijzondere 17e-eeuwse bedstedewand terug geplaatst. De eikenhouten en in renaissance-stijl ontworpen wand is geschonken door het Rijk en het Zuiderzeemuseum. Het is afkomstig uit het buurpand Noard 3 en bestaat uit een open bedstede, geflankeerd door kastdeuren en versierd met gecanneleerde korintische halfzuilen, bogen, voluten en figuratieve, geometrische en florale motieven. 

Lees het volledige nieuwsbericht van 29 februari 2016.