Restauratie

Restauratie boerderij, Grijpskerk

december 2016
april 2018
In opdracht van:
Particulier

Oorsprong

De boerderij valt op te delen in een laat middeleeuws voorhuis, een latere hals en een grotendeels negentiende-eeuwse schuur. Het oudste gedeelte is het voorhuis, die komt uit de eerste helft van de 16de eeuw en is erg gedateerd.

 

Zowel de fundering, die zichtbaar is in de kelder, als verschillende delen van de gevels zijn ook uit deze bouwfase. De overige delen van de gevels, de baklagen en de kap zijn van een latere fase, vermoedelijk vroeg uit de 17de eeuw.

1
1
2

Werkzaamheden

We hebben isolatieplaten op het dak aangebracht en herstel van slechte kap- en draagconstructie onderdelen uitgevoerd. Hierbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van oud hout.

 

De baander- en staldeuren zijn inmiddels ook door ons vervangen, de staat was helaas te slecht om nog te repareren. Datzelfde was ook het geval voor het kozijnwerk van de staldeuren.

RIJKSMONUMENT

De mooi gelegen kop-hals-romp boerderij, is een rijksmonument wegens de ouderdom en de interessante ontstaan- en ontwikkelingsgeschiedenis. Daarnaast zijn er nog een aantal waardevolle interieurelementen aanwezig in de boerderij.