Renovatie

Renovatie 33 NOM woningen, Roden

september 2016
april 2017
In opdracht van:
Woningcorporatie Woonborg

In de Bomenbuurt in Roden zijn door woningcorporatie Woonborg en Bouwgroep Dijkstra Draisma 33 rijwoningen naar energie neutrale NOM woningen gerenoveerd. NOM staat voor Nul op de meter, dit houdt in dat een woning gedurende een jaar net zo veel energie produceert als verbruikt.    

De energie voor deze woning wordt opgewekt met zonnepanelen. De opgewerkte energie wordt een warmtepomp omgezet naar warmtapwater en verwarming. De energieopbrengst is over een jaar gemeten voldoende voor een gemiddeld gezin van drie personen. 

SCHILRENOVATIE

Na de renovatie hebben 33 woningen in de Bomenbuurt een nieuwe geïsoleerde gevel met nieuwe kozijnen, een nieuw geïsoleerd dak bedekt met zonnepanelen, een gebalanceerd ventilatiesysteem en een warmtepomp met voorraadboiler voor warm water en verwarming. De cv-ketel en de gasaansluiting zijn weggehaald en waar nodig zijn keukens, badkamers en toiletten vervangen. 

De nieuwe geïsoleerde gevel is tegen de bestaande gevels geplaatst en hiermee is de woning dus opnieuw 'ingepakt'. Dit noemen we ook wel een schilrenovatie. Wat het resultaat is van een schilrenovatie? Om dit duidelijk te maken, hebben we een foto's gemaakt met een warmtecamera. Links de oude woning (voor de renovatie), rechts de woning mét isolatieschil. Het is duidelijk dat er bij de oude woning veel meer warmte verloren gaat dan bij de nieuwe woning met isolatieschil.

De productie van de gevel elementen wordt ondersteund door Wurkje foar Fryslân.

Schilrenovatie

ENERGIEPRESTATIEVERGOEDING (EPV) DOORBEREKEND AAN HUURDERS

In overleg met de huurders is gekozen voor het ‘Nul op de Meter’ concept. Dit is een vrij nieuw concept; in heel Nederland zijn er nu enkele honderden huurwoningen volgens dit concept gerenoveerd. ‘Nul op de Meter’ houdt in dat de woningen straks volledig elektrisch zijn, zelf energie opwekken en zeer goed geïsoleerd zijn. Om deze investering te kunnen doen – er wordt in dit project 3 miljoen euro geïnvesteerd – berekent Woonborg een Energieprestatievergoeding (EPV) aan huurders door. Dit houdt in dat huurders een gedeelte van de energielasten straks rechtstreeks aan de woningcorporatie betalen. Woonborg berekent € 1 per m2 en garandeert huurders dat ze niet meer woonlasten gaan betalen dan voor de renovatie. De EPV wordt in rekening gebracht als het project is afgerond. Voor de overige woningverbetering vraagt Woonborg geen huurverhoging.

CONTRACTONDERTEKENING

Woensdag 27 juli 2016 zijn de handtekeningen gezet waarmee grootschalige renovatieproject in Roden van start gaan. Lees hier het hele artikel.

UPDATE: FEBRUARI 2017

Inmiddels is het eerste blok naar volle tevredenheid opgeleverd en zijn we druk bezig met de tweede rij woningen. Via Google Streetview kunt u de modelwoning in het eerste blok van binnen bekijken. Open de voordeur van de hoekwoning (Hoppad nummer 42).

MJOP

We zijn niet alleen verantwoordelijk voor de nieuwbouw van de 33 woningen. Na oplevering zijn we ook verantwoordelijk voor het beheer van de woningen. In de vorm van een meerjarenonderhoudsplan zorgen we voor 20 jaar voor het beheer op installatietechnisch gebied.

 

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Tieme Dekker.